Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minisztériumok között pattog a termékdíj-szabályozás

2008.09.24. 08:32

Teljes a bizonytalanság az élelmiszer-feldolgozók körében a termékdíj-szabályozás miatt. Információink szerint a környezetvédelmi minisztérium által beterjesztett törvénymódosító javaslatot a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium nem támogatja, a szaktárca által sebtében készített javaslat viszont még nem került tárgyalásra alkalmas fázisba. Így a múlt pénteki kormánykabinet-ülésen egyik javaslattal sem foglalkoztak. Továbbra is érvényben van viszont egy brüsszeli tiltás, amely szerint meg kell szüntetni a jelenlegi termékdíj-szabályozásban szereplő, műanyag palackokra vonatkozó diszkriminatív részeket.

Ennek az uniós elvárásnak megfelelve igyekezett a környezetvédelmi tárca egy módosító javaslatot kidolgozni, amely új alapra helyezi a meglevő szabályozási modellt, ám az iparág terhei ennek nyomán háromszorosára nőnének, így - érthető módon - erősen tiltakoztak ellene. Információink szerint az italtöltők, illetve italoskarton-gyártók lobbiszervezetei már azzal kopogtatnak a törvényalkotás előszobájában, hogy inkább kifizetik a mostani szabály szerint befizetendő 8,5-9 milliárd forint környezetvédelmi extra közterhet, csak ne növekedjék az adminisztrációs teher. Ráadásul a piacon most az a hír terjedt el, hogy a készülő módosító javaslatban megfogalmazott szabályok szerint a jelenlegi 8,5-9 milliárd forint befizetendő adó 16 milliárd forintra növekedne.

A cégek szerint az eldobható pet-palackok terjedését már nem lehet feltartóztatni, a fogyasztók többsége nemet mondott a visszaváltó rendszerekre: évente 8-9 százalékkal nő az úgynevezett egyutas palackokba töltött italok forgalma. Azon nincs vita, hogy ezek kezelését meg kell oldani, ám azon igen, hogy ezt hogyan kellene megtenni.