Mária
18 °C
28 °C

Minisztériumok között pattog a termékdíj-szabályozás

2008.09.24. 08:32

Teljes a bizonytalanság az élelmiszer-feldolgozók körében a termékdíj-szabályozás miatt. Információink szerint a környezetvédelmi minisztérium által beterjesztett törvénymódosító javaslatot a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium nem támogatja, a szaktárca által sebtében készített javaslat viszont még nem került tárgyalásra alkalmas fázisba. Így a múlt pénteki kormánykabinet-ülésen egyik javaslattal sem foglalkoztak. Továbbra is érvényben van viszont egy brüsszeli tiltás, amely szerint meg kell szüntetni a jelenlegi termékdíj-szabályozásban szereplő, műanyag palackokra vonatkozó diszkriminatív részeket.

Ennek az uniós elvárásnak megfelelve igyekezett a környezetvédelmi tárca egy módosító javaslatot kidolgozni, amely új alapra helyezi a meglevő szabályozási modellt, ám az iparág terhei ennek nyomán háromszorosára nőnének, így - érthető módon - erősen tiltakoztak ellene. Információink szerint az italtöltők, illetve italoskarton-gyártók lobbiszervezetei már azzal kopogtatnak a törvényalkotás előszobájában, hogy inkább kifizetik a mostani szabály szerint befizetendő 8,5-9 milliárd forint környezetvédelmi extra közterhet, csak ne növekedjék az adminisztrációs teher. Ráadásul a piacon most az a hír terjedt el, hogy a készülő módosító javaslatban megfogalmazott szabályok szerint a jelenlegi 8,5-9 milliárd forint befizetendő adó 16 milliárd forintra növekedne.

A cégek szerint az eldobható pet-palackok terjedését már nem lehet feltartóztatni, a fogyasztók többsége nemet mondott a visszaváltó rendszerekre: évente 8-9 százalékkal nő az úgynevezett egyutas palackokba töltött italok forgalma. Azon nincs vita, hogy ezek kezelését meg kell oldani, ám azon igen, hogy ezt hogyan kellene megtenni.