Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mégis bevezethetik a szigorúbb termékdíjakat

2004.10.13. 12:30
Darabalapú termékdíj bevezetését kezdeményezi a két kormánypárti frakció, ezzel módosítanák a néhány nappal benyújtott törvénytervezetet, mely kivette a palackokat és a szatyrokat a szabályozásból. A civilek örülnek.
A két kormánypárti frakció közös módosító indítványban kezdeményezi a darab alapú termékdíj bevezetését az italpalackokra és műanyagszatyrokra - derül ki a termékdíjakról szóló törvény parlamenti vitáján. Orosz Sándor, az MSZP környezetvédelmi munkacsoportjának a vezetője elmondta, hogy a darab alapú termékdíjat italcsomagolásokra, palackokra, dobozokra és reklámszatyrokra szeretnék kivetni.

Bár a gyártók tiltakoznak az adónem ellen, a képviselő szerint ők meg fognak élni akkor is, ha bevezetik a díjat.

Kavarás

A kormány ugyanis úgy nyújtotta be a törvényt, hogy az eldobható műanyag palackokra vonatkozó szigorú szabályozási tervek kikerültek a környezetvédelmi termékdíjakról szóló tervezetben. Emellett kikerült a műanyag reklámszatyor szabályozása is, amellyel a hipermarketek jártak volna rosszul.

A mostani módosítással úgy tűnik, hogy az eredeti elképzelések teljesülhetnek. A környezetvédelmi tárca eredeti tervei szerint, hogy a szénsavas üdítőknél és ásványvizeknél - a kiskereskedelmi forgalom alapján - 2005-től a termékek 30 százalékát visszaváltható, többször használatos palackokba kellett volna tölteni, és ezt az arányt évente növelni. A gazdasági tárca azonban benyújtott egy másik verziót, amelyből kikerültek ezek a javaslatok.

Tiltakoznak a civilek

A HuMuSz környezetvédő szervezet elnöke örül, hogy végre van olyan szándék, mely visszaszorítaná az eldobható csomagolóanyagok terjedését.

Korábban a szervezet kiadott egy közleményt, melyben nehezményezte, hogy a mostani szabályozásnál sokkal lazább előírásokat tartalmaz. A civil szervezet véleménye, hogy az új ellenőrzési rendszer nem versenysemleges, és és ismét csak az eldobó csomagolások gyártásában és forgalmazásában érdekelt csoportok érdekeit tükrözik. Az egyéni teljesítésű hasznosítást vállaló kötelezetteket ezzel szemben számos diszkriminatív előírás sújtaná, mely helyzetüket végleg ellehetetleníti.