Donát
-4 °C
2 °C

Önmérsékletre biztatja a bankokat a kormány

2006.05.05. 11:54
Megsértették-e a bankok a fogyasztók érdekeit, amikor emelték a lakossági hitelekkel kapcsolatos díj- és járulékterheket? Ezt is vizsgálja a PSZÁF - derült ki a felügyeleti tanács elnöke és a pénzügyminiszter találkozója után. A Bankszövetség szerint minden törvényesen történt. Az OTP szerint nemkülönben.

Hasznos, ha a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megvizsgálja, hogy egyes kereskedelmi bankok törvényesen emelték-e a lakossági hitelekkel kapcsolatos díj- és járulékterheket - a mondat a Pénzügyminisztérium sajtóirodájának a közleményében olvasható, amelyet azt követően jutattak el az Indexhez, hogy Veres János pénzügyminiszter és Farkas István, a PSZÁF felügyeleti tanácsának elnöke "megvitatta a bankpiac legutóbbi fejleményeit".

Teljes egészében a lakossághoz

A közlemény szerint "fontos a vizsgálatot arra is kiterjeszteni, hogy ezek az intézkedések mennyiben sértik a fogyasztók érdekeit, felmerül-e a tisztességes és átláthatóan működő piaci viszonyok veszélyeztetése". A kormány fontosnak tartja, hogy a pénzintézetek önmérsékletet tanúsítsanak áraik, díjaik meghatározásában, különösen akkor, amikor a költségvetés által támogatott termékeket, kedvezményes kamatozású lakáshiteleket forgalmaznak - véli Veres és Farkas. A költségvetés jelentős összegeket fordít arra, hogy csökkentse a lakosság számára a lakáshoz jutás költségeit, beleértve a bank költségeit is. A cél ugyanis az, hogy ezek a támogatások teljes egészében a lakossághoz eljussanak.

A PM és a PSZÁF egyaránt úgy ítéli meg, hogy a felügyelet eddigi tevékenységével összhangban és annak megfelelően - az ügyfelek és a piac valamennyi szereplőjének biztonsága érdekében - kívánatos a fenti gyakorlat tisztázása, az ezzel kapcsolatos elemzés. A témában a PSZÁF vizsgálatot folytat, szükség esetén felügyeleti ajánlást készít.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy egyelőre nem tudják megbecsülni, mikor zárulhat le a vizsgálat, hiszen ehhez számos egyedi szerződést, több banki dokumentumot, például üzletszabályzatokat kell megvizsgálniuk a felügyelet szakembereinek. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálat - amint a közlemény is fogalmaz - nem egy bank gyakorlatára irányul, hanem általánosan tekinti át a helyzetet. Azt is elmondta, hogy a vizsgálat elindításához hozzájárult az, hogy az utóbbi időben a felügyelethez több panasz is érkezett ez ügyben.

A bankok szerint nincs baj

Természetes, hogy az állam jogszabályban gondoskodik arról, hogy az egyes hiteltermékekhez nyújtott támogatás valóban a címzettekhez jusson - olvasható az Index kérdésére adott, a PM és PSZÁF közös közleményét kommentáló bankszövetségi válaszban. A pénzintezetek szövetsége szerint ennek az állami gondoskodásnak egyik módja a támogatott hitelhez a bank által felszámított teljes hiteldíj mutató (THM) korlátozása, amely azonban a Bankszövetség álláspontja szerint nem zárja ki az egyes hiteltermékek közötti versenyt.

A szövetség közölte: "Nem tudunk arról, hogy ezt a jogszabályi korlátot bármelyik tagintézményünk túllépte volna." Szerintük a PSZÁF mostani vizsgálata az egyike azoknak a célvizsgálatoknak, amelyeket a felügyelet a bankokra vonatkozó jogszabályok érvényesülésének ellenőrzése, a fogyasztók érdekeinek érvényre juttatása érdekében szokott folytatni.

Az államilag támogatott, 2001 augusztusa és 2003 júniusa között befogadott úgynevezett forráshitelek hiteldíját az OTP Bank szerződésszerűen és a jogszabályoknak megfelelően módosította árazási testületének 2005. decemberi döntése értelmében 2006. január 15-i hatállyal - közölte a hitelintézet az MTI-vel. A hiteldíj megváltoztatásának lényege, hogy a bank nem emelte meg a kezelési költség korábban is alkalmazott 2 százalékos elemét, ugyanakkor eltörölte a 2001 és 2003 közötti, havi 9000 forintos felső korlátot - magyarázza az OTP a lépés hátterét.