Klaudia
-4 °C
2 °C

Térképes ingatlankeresőkkel vadásszák az ügyfeleket az irodák

2007.06.25. 11:00
Az internetes ingatlanos adatbázisokban óriási a túlkínálat, általában a nagy nevek maradnak életben, vagy azok, akik valamilyen újdonsággal szolgálnak. Az irodák most térképes keresőkkel próbálnak ügyfeleket szerezni. A legtöbben a hagyományos keresőben megtalált ingatlant mutatják meg térképen, de a legújabb szolgáltatások pont fordítva működnek. Egy adott területen mutatják az összes ingatlant.

Hogyan és milyen szempontok alapján választjuk ki álmaink lakását? Az a fontos, hol található, milyen a környék, vagy esetleg van kedvenc kerületünk, ahonnan nem szeretnénk elköltözni? Vagy teljesen mindegy, hol van az ingatlan, a lényeg, hogy megfeleljen bizonyos követelményeknek?

Ingatlant térképre

Az ingatlankeresők általában az utóbbi szempontra helyezik a hangsúlyt. Részletes ingatlankeresőnél majdnem minden adatot meg lehet adni: ingatlan jellegét, szobák számát, emeletet, kerületet, árat. A kapott listán található ingatlanokat ezek után megkeressük a térképen. Az online ingatlanirodák és -adatbázisok mostanában maguk ajánlják fel, hogy a talált ingatlant megmutatják a térképen. Ilyen szolgáltatás van például többek között a Duna House, az Otthon Centrum vagy az Ingatlan.com oldalán.


Térképes kereső

Ellenkező irányból közelíti meg az ingatlankeresést az Otthonvadasz.hu. A szolgáltatás az egy adott területen található öszes eladó és kiadó ingatlant megmutatja. Azoknak ideális, akiknek konkrét elképzelésük van arról, hol szeretnének lakni. A szolgáltatást nagyon egyszerű használni. A térképen közelítsünk rá arra a területre, vagy a listán kattintsunk arra a régióra, ahol elképzeltük új lakásunkat. Ahogy közelítünk, folyamatosan láthatjuk, hány lakás kiadó vagy eladó.

Pluszsegítség lehet a szűrő, amely az oldal tetején található. Segítségével meghatározhatjuk a minimális méretet és a maximális árat. Így csak azokat fogjuk látni, amelyek megfelelnek a megadottaknak. Ha a térképen megjelenő ingatlanok ikonjára visszük a kurzort, láthatjuk a legfontosabb adatokat, az árat, a szobák számát, a kontaktot, esetleg képet a lakásról. Az adatbázisban bárki hirdethet ingyen, ehhez csak annyi kell, hogy kitöltse az űrlapot és bejelölje a térképen az ingatlan helyét.

Térképet akarnak az ingatlanirodák

Az otthonvadasz.hu szolgáltatásnak a mostani verziója február óta működik, de tervezik az újabb változatot, amelyben további szolgáltatások lesznek - nyilatkozta az Indexnek a szájt fejlesztője. Győrffy Péter elárulta, azt tervezik, hogy az ingatlanirodáknak is lesz egy ingyenes adminisztrációs felületük. A fejlesztőket több ingatlaniroda megkereste, felismerve a vásárlók igényeit, térképes keresőt szerettek volna oldalukra.


Az összes ingatlant megmutatja

Az ötlet akkor jött amikor a Google bejelentette, beépítette Magyarországot a térképes szolgáltatásába. Ekkor jött az ötlet, hogy rakjunk rá eladó és kiadó ingatlanokat, magyarázta Győrffy Péter. Külföldön nagyon sok ilyen oldal van, néhány ötletet onnan vettek át.

Mások is próbálkoznak kisebb-nagyobb sikerrel. A hvg.hu Ingatlanmenedzser oldalán hasonló térkép található, ez szintén a Google-t használja alapul. Győrffy Péter szerint a két szolgáltatás majdnem egyszerre indult.

Az internetes ingatlanhirdetési üzletben iszonyatos túlkinálat van. Mindenki azt gondolja, nagyon egyszerű az egész, hiszen csak össze kell rakni egy weboldalt, és már jönnek is az ügyfelek. Ám mivel nagyon nagy a verseny, csak az marad életben, aki régen a piacon van, vagy nagyon jó minőségű oldalt csinál. A másik nagy probléma, hogy a térképes keresőket csak a gyakorlottabb internetezők tudják használni. Győrffy Péter szerint ezért még jó néhány év kell, hogy az ilyen jellegű szolgáltatásokat nagyobb tömeg vegye igénybe.