József, Bánk
-6 °C
0 °C

Átveszik a termelők a magyar Parmalatot

2004.02.12. 13:40
Csütörtökön megalakul az a gazdasági társaság, amely kész átvenni a csődbe jutott Parmalat Hungária Rt. piacát - értesült az InfoRádió.
Az InfoRádió értesülése szerint csütörtökön megalakul az a gazdasági társaság, amely kész átvenni a csődbe jutott Parmalat Hungária Rt. piacát. Információi szerint a kft-t a délután folyamán a Parmalatnak eddig szállító tejtermelők hozzák létre, többségi magyar tulajadonnal, a vezetésében pedig helyet kap a gazdák nevében eddig nyilatkozó Istvánfalvi Miklós is.

A kisebbségi tulajdonos a hírek szerint az a CATONE nevű olasz cég lesz, amely eddig a Parmalat szállítmányozójaként volt ismert. Az InfoRádió értesülése szerint az új cég a jelenlegi, a feldolgozók által kínált árnál magasabb áron, tehát nem 60-62, hanem 65 forintért fogja megvásárolni a megtermelt tejet.

Időközben hallatta a szavát a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége is. A Nagy Tamás vezette szervezet közleményben jelentette be, hogy a Gazdasági Versenyhivatal elnökéhez fordul, kérve arra, indítson saját hatáskörben eljárást azonnal a Friesland Hungária Rt. szerintük versenytörvényt sértő magatartása miatt. Ahogyan arról az InfoRádió is beszámolt, ez a cég nem veszi át a tejet a gazdáktól, mert nem tudtak megállapodni az árakban.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint az összes tejtermelő megélhetése veszélybe került azzal, hogy a tejfeldolgozók 10 forinttal csökkentették a tej felvásárlási árát. A csődhelyzet miatt elkezdődtek a felszámolások, a dolgozók minden térségben tömegesen kerülnek utcára. A magyar fogyasztó ennek ellenére drágábban kapja a boltban a tejterméket - olvasható a szervezet közleményében.