Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kiszélesítenék a termékdíjas rendszert

2003.11.11. 09:53
Az elektronikai termékek és a gépjárművek mellett egyes építőipari anyagok, a mosó- és mosogatószerek, a nem betétcserés tollak, a nem újratölthető öngyújtók, valamint az egyszer használatos borotvák esetén is termékdíj kivetését fontolgatja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM).
A tárca illetékesei már korábban közzétették: indokoltnak tartanák, ha 2004-től az elektronikai termékek és a gépjárművek után is termékdíjat kellene fizetni, ám a KVM múlt héten szakmai egyeztetésre megküldött koncepciójából kiderül, vizsgálják a lehetőségét, hogy a felsorolt többi termékcsoportok után is termékdíjat vessenek ki.

Pluszbevétel

A tárca indoklása szerint a meglévő termékdíjak emelése és a rendszer kiszélesítése mellett szól, hogy ez - a hasznosításhoz kötött mentességi lehetőségekkel - ösztönzőleg hat a hulladékhasznosítási tevékenység megerősödésére. Emellett a KVM a tervek életbelépésétől költségvetési pluszbevételt is remél, mivel úgy kalkulál: Magyarország európai uniós csatlakozását követően a Brüsszel által támogatott hazai környezetvédelmi beruházásoknál a büdzsé támogatásából működő kac-keretnek meghatározó szerepe lesz a szükséges társfinanszírozás biztosításában. Márpedig a tárca szerint a szükséges bevételek fenntartása, a mentességi lehetőségek igénybevételének gyakoribbá válása miatt csak a termékdíjas rendszer kiszélesítésével érhető el.

Egyszerűbben teljesíthető

A tárca tervei szerint nem kerülnek ki a díjköteles körből a reklámhordozó papírok, illetve a hígítók és oldószerek sem, amelyek miatt sok kritika érte a rendszert az idei évben, ugyanakkor az előírásokat mindkét termékcsoport esetén egyszerűbben teljesíthetővé alakítanák át. Nem változna az az - érintettek részéről bírált - előírás sem, hogy csomagolási anyagoknál 2004-től a hasznosítási kötelezettségüket - koordinálószervezet megbízásával - teljesítő cégek is csak a termékdíj 80 százaléka után kapnak mentességet. A díj 20 százalékát jövő évtől az egyeztetés alatt álló koncepció szerint is be kell majd fizetni a cégeknek. Ezzel szemben 2004-ben várhatóan felülvizsgálják azt az előírást, hogy a hasznosított hulladékmennyiségen belül a lakossági szelektív hulladékgyűjtés arányának legalább 20 százalékot kell elérnie.