Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Drágább lesz a sör és a mikrosütő

2005.01.25. 08:06
A termékdíj hatására napokon belül 18-20 forinttal drágulnak a dobozos sörök és 20 százalékkal kerülhetnek többe a nem márkás háztartási gépek. A márkás termékek gyártói szervezetbe tömörülve próbálják kivédeni a termékdíjat.
A Napi Gazdaság információi szerint a dobozos sörök ára - alighanem csak a nagy kereskedői hálózatokban - napokon belül 18-20 forinttal növekszik. A január elsejével életbe lépett termékdíj szerint a söröknél 65 százalékos visszaválthatósági arányt kell felmutatniuk a kereskedőknek, amelyet a forgalom alapján számítanak ki. A hazai vásárlói szokások miatt azonban a sörforgalomban ennél jóval kisebb, esetenként az eladásból csak 20-25 százalékban részesednek az újratölthető palackok. Vámos György, az Országos Kereskedelmi szövetség főtitkára is megerősítette, hogy alig akad olyan kiskereskedő, amelyik képes lenne tartani a 65 százalékos arányt.

A különbözetért viszont termékdíjat kell fizetni. Ezt az összeget a jelek szerint nem nyelik le láncok. Az emelés nemcsak az olcsó importsörökre, hanem az itthon gyártott dobozos sörökre is hatással lehet. Kiss Elemér, a Magyar Sörszövetség elnöke nem tart attól, hogy az áremelés a fogyasztás csökkenéséhez vezetne, sokkal inkább úgy látja, hogy a fogyasztási szokások változását eredményezi. Ez pedig egyértelműen kedvező hatással lehet az itthon gyártott márkákra.

Ezzel együtt az aligha hagyható figyelmen kívül, hogy az alacsony árú importsörök annyira olcsók voltak, hogy az említett áremelés után is árelőnyben maradnak. Vámos György szerint ez azt jelentheti, hogy a termékdíj ebben az esetben nem feltétlenül éri el a kívánt környezetvédelmi hatást.

Drágább mikró

Az áruházláncoktól származó információk szerint a kis és a nagy háztartási gépek ára is emelkedik. Az úgynevezett no name márkák többségében egy az egyben ráterhelik a gépekre, pontosabban a vevőkre a termékdíjat, így esetenként egy 7-8 ezer forint értékű mikrohullámú sütő ára akár 20 százalékkal is növekedhet attól függően, hogy milyen nehéz. A jogszabály szerint a háztartási gépeknél (kivéve a hűtőket) 83 forint plusz áfa termékdíjat kell fizetni kilogrammonként. A márkás gépeket gyártók tavaly érdekvédelmi szervezetet és egy visszagyűjtést, újrahasznosítást koordináló szervezetet hoztak létre.

Az Elektro-Coord Kht.-hez a háztartásigép-gyártókon kívül egyre több szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai eszközöket gyártó vállalkozás csatlakozik. A szervezetbe való belépéssel termékdíjmentessé válhat a vállalkozás, a visszagyűjtési költségeket viszont nem kerülheti ki. A szervezethez tartozó cégek termékeinek ára ezzel elviselhető mértékben nő. Így a nagy háztartási gépek mindegyike áfa nélkül 1200 forinttal, a kicsik 800 forinttal, a mikrohullámú sütők 400 forinttal, a porszívók 200 forinttal kerülnek majd többe.