Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Csökkent az ipari termelés júniusban

2001.08.16. 12:59
A végleges adatok szerint mégsem stagnált az ipari termelés, idén júniusban a korrekciók után elmaradt a tavaly júniusitól. Az első félévben összesítve 7,3 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye.
Az ipari termelés júniusban a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított, végleges adatok szerint 6,6 százalékkal csökkent májushoz, és 0,4 százalékkal az egy évvel korábbi szinthez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentéséből.

Az előzetes adatok még stagnálásról szóltak

A hónap elején közölt előzetes adatok szerint a termelés 9,5 százalékkal csökkent júniusban májushoz viszonyítva, és nem változott az egy évvel korábbihoz képest.

Az előzetes és végleges adatok közötti eltérést a KSH visszamenőleges adatkorrekcióval magyarázza. A júniusi ipari termelési előzetes adatokat ugyanis a korábban publikált, azóta azonban már korrigált májusi adatok alapján túlzóan becsülték meg.

Májusban még megvolt

A KSH múlt havi közlése szerint az idén májusban az ipari termelés a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított, végleges adatok szerint egy hónap alatt 3,4 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi szintet 7,8 százalékkal haladta meg. A korrigált adatok szerint májusban egy hónap alatt 5,4 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 8,5 százalékkal nőtt az ipari termelés. A KSH visszamenőlegesen módosította a 2000. év azt megelőző évihez viszonyított ipari termelési indexét is, a korábban közölt 18,3 százalékról 18,6 százalékra.

Összességében növekedés az első hat hónapban

Az idén júniusban az ipari termelés korrekciók nélkül 1,2 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól. Az ipari export 4,7 százalékkal bővült, a belföldi értékesítés 7,6 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest.

A tavalyi év első félévéhez képest az ipari termelés volumene az idén az első hat hónapban 7,3 százalékkal emelkedett. A tavalyi év első félévében a termelés 21 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Lanyhulnak a vámszabad területek

Az idén júniusban az egy évvel korábbihoz képest visszaesett az ipari export 53 százalékát adó vámszabad területeken működő szervezetek exportjának és termelésének növekedési üteme is: a termelés 3,3 százalékkal csökkent, exportja mindössze 3,9 százalékkal bővült.

Lassuló nagyvállalatok

A KSH közlése szerint júniusban a feldolgozóipari termelés 0,7 százalékkal visszaesett a nagyvállalatok csökkenő tendenciát mutató termelése miatt, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 1,8 százalékkal volt kisebb 2000 azonos időszakához képest.

Kevesebb számítógép fogyott

Ezzel összefüggésben, valamint az iroda- és számítógép-kereslet csökkenése miatt lassult a villamosgép-, és műszergyártás növekedési üteme, termelése júniusban csupán 2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Kevesebb eszemiszom

Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás kibocsátása júniusban egy év alatt 9 százalékkal csökkent, amit főként az alapanyaghiány miatt bekövetkező hús- és baromfihús-feldolgozás visszaesése és a keresletszerkezet átalakulása okozott.

Valami nagy baj lehet a koksszal

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás a tavaly júniusi szinttől az idén júniusban 22 százalékkal maradt el, a fémalapanyag, fémfeldogozási termékek gyártása a nagyvállalati rekonstrukció miatt 6 százalékkal csökkent. A textília, textiláru gyártása 1 százalékkal esett vissza, kismértékű bővülés következett be viszont a vegyi anyag és termékek gyártásánál, valamint a papírgyártás, kiadói és nyomdai tevékenységnél. A gép, berendezés gyártása és a járműgyártás 8 százalékkal nőtt.

Mégis több jut egy főre

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első felében 1,1 százalékos kismértékű létszámnövekedés mellett 6,3 százalékkal volt magasabb, mint tavaly az első félévben.

Csökkent a rendelések értéke

Az összes rendelésállomány az egy évvel korábbinál 26,8 százalékkal volt magasabb az idén júniusban. Ezen belül a belföldi 6,2 százalékkal, míg az export 31,5 százalékkal emelkedett. Az új rendelések értéke 5,7 százalékkal csökkent tavaly júniushoz képest.