Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Gyurcsány: Az történik, amit a kormány tervezett

2006.10.26. 16:01
Az októberi adóbevételek várhatóan csekély mértékben ugyan, de meghaladják a kormány által tervezett szintet - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön a Joint Venture Szövetség megalakításának 20. évfordulóján tartott közgyűlésen.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint hosszú hónapok óta először a magyar költségvetésben a bevételi és kiadási oldalon az történik, amit a kormány tervezett. A miniszterelnök emlékeztetett: külföldi és hazai gazdaságelemzők nem vitatják, "hogy a következő évekre tervezett költségvetési pályát el fogjuk érni". Hozzátette: az elemzők szerint az idei és a jövő évi államháztartási hiány a tervezettnél kisebb is lehet.

A kormányfő három plusz egy pontban foglalta össze a legfontosabb teendőket. Eszerint egyensúlyba kell hozni az államháztartást, át kell alakítani az állam működését, fejlesztéseket és beruházásokat kell végrehajtani, valamint át kell alakítani a közéleti kultúrát. A közéleti kultúra átalakításával kapcsolatban Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "hosszú küzdelem lesz". De szükség van az együttműködésre, a párbeszédre.

A következő hónapok feladatai között említette az egészségügyi reformon belül az intézményrendszer és a biztosítási oldal átalakítását és a szükséges fejlesztések elindítását. Hozzátette: a szükséges döntéseket még ebben az évben meghozzák, így jövőre az átfogó bevezetés elindulhat.

A jövő év elején az államigazgatásban elindul a kompetencia alapú besorolás, a teljesítményarányos bérezés, az intézményi infrastruktúra integrációja, a költségvetési intézmények radikális csökkentése. A kormányfő közölte: a jövő évben az államigazgatásban 20 százalékos létszámcsökkentés várható.