Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Humbug a járulékcsökkentés?

2008.07.14. 07:40
Jövőre sem lesz érdemi járulékcsökkentés, legalábbis a munkáltatók terhelése nem lesz alacsonyabb, mint az idén - derül ki a kormány jövő évi költségvetéssel kapcsolatos tervezési köriratából. A pénzügyminiszter cáfol.

A Világgazdaság birtokában lévő dokumentum szerint a munkáltatókat terhelő járulékok mértéke a 2008. évivel azonos lesz, a tárcáknak pedig ennek figyelembevételével kell elkészíteni a költségvetési előirányzatokat. A járulékok és az adóteher alakulásáról a körirat további részleteket nem árul el. Ugyanakkor a dokumentumban több helyen szerepel olyan állítás, hogy a közszféra létszáma 2009-ben is csökkenni fog.

Veres cáfol

Még nem készült el a jövő évi költségvetés tervezési körirata, amelyben a pénzügyi tárca tájékoztatja a többi minisztériumot, költségvetési fejezetgazdát arról, hogy milyen keretek között tervezhetik meg bevételeiket és kiadásaikat -mondta a Napkelte ma műsorában Veres János pénzügyminiszter, cáfolva a VG értesülését. Veres hozzátette: ő járulékcsökkentés-párti.

A különböző szervezetek jövő évi támogatása ugyanis nemcsak az egyszeri feladatok kiesésével szűkülne, a köriratban "általános báziscsökkenésről" van szó a közigazgatás valamennyi területén. Szintén fontos célkitűzés a szervezeti és feladatellátási viszonyok felülvizsgálata, ez ugyancsak elbocsátásokat, összevonásokat valószínűsít. Ezek után nem meglepő, hogy a pénzügyi tárcánál a napokban elkészített iromány szerint jövőre sem az illetményalap, sem a közalkalmazotti illetménytábla nem emelkedne, vagyis a közszférában dolgozók jövőre sem számíthatnának keresetnövekedésre. (Pontosabban, az előmenetelnek, az illetménytáblában való előreugrásnak köszönhetően többeknél lenne jövedelememelkedés - a szerk.)

A költségvetési szigor jelenik meg azokban az elvárásokban is, amelyek szerint az egyes fejezetek és szervezetek a bevételi előirányzat csökkentése esetén kötelesek ezzel arányosan mérsékelni a kiadásokat is. Fontos eleme a köriratnak, hogy az igazgatási és egyéb ilyen jellegű kiadások jövőre sem nőhetnek. A takarékosság azonban már olyan területeken is érezteti hatását, ahol talán nem kellene. A dokumentum szerint felül kell vizsgálni a nemzetközi szervezetekben betöltött tagságok és hozzájárulások körét is. Akár e jogviszonyok, tagságok felmondására is sor kerülhet, ha a költségvetési szempontok úgy kívánják.