József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tévesen gyanúsított a Baromfi Terméktanács

2006.10.06. 16:33
Több ponton tévesek voltak a Baromfi Terméktanács értesülései a Tesco áruházakban kapható csirkékkel kapcsolatban – közölte a terméktanács lapunkkal, miután a BT vezetői és a Tesco képviselői tárgyaláson egyeztettek. A szervezet és a cég közötti botrány azután robbant ki, hogy több fogyasztó is panaszkodott: egy-két napon belül ehetetlenné váltak az áruházakban vett csirkék.

Mégsem igaz a Baromfi Terméktanács állítása, hogy hetekig nem szállítottak csirkecombot a Tesco áruházakba – ismerte el a tanács az Indexnek. Szállítási szünet is csak két napig volt (szeptember 25-26-án), és csak a lédig, vagyis a nem csomagolt csirkecombra vonatkozott.

A terméktanácstól korábban megtudtuk, több fogyasztó is felháborodott levélben fordult hozzájuk, amelyben számon kérik a magyar eredetű csirkecomb minőségét. A vásárlók állítása szerint a csirkecombok egy-két nap alatt megbüdösödtek. A BT akkor azt a gyanúját fogalmazta meg az Indexnek, hogy az áruházlánc lejárt szavatosságú húst forgalmaz.

A terméktanács ezt az állítását most visszavonta. Az ugyan igaz, hogy a nem csomagolt áruk eredete nem ellenőrizhető a fogyasztók számára, de ha a forgalmazó betartja a nyomon követési és termékjelölési szabályokat, szakemberek számára könnyen megállapítható az eredet – közölte a BT lapunkkal.

A terméktanács vezetői és a Tesco képviselői csütörtök délután ültek le tárgyalni egymással, hogy tisztázzák a félreértéseket. Ott elhangzott, a Tescónak továbbra is érdeke, hogy a hazai szállítókat részesítse előnyben. A terméktanács pedig a jövőben továbbítja a hozzá beérkezett fogyasztói panaszokat az áruházláncnak.

A Tesco áruházakban múlt hét szerdán volt rutinellenőrzés. A belső ellenőr is elvégeztette a vizsgálatokat független laboratóriumokban a Hollandiából érkezett szállítmánynál, és nem találtak bakteriális fertőzést – nyilatkozta az Indexnek Hardy Mihály kommunikációs igazgató. Az áruházláncban egyébként néha előfordul, hogy külföldről hoznak szállítmányokat. Ez olyankor van, amikor a magyar szállítók nem tudják biztosítani az elegendő mennyiséget. Ilyenkor az EU-ból hoznak húst.