Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ráijesztett a GVH a Tescóra

2007.10.04. 15:41
A GVH megszüntette az eljárást a Tesco ellen, amelyet azért indított, mert a hipermarketlánc 2005-ben jelentős mértékben megváltoztatta polcszervizrendszerét. A versenyhivatal nem szabott ki bírságot, mert a Tesco vállalta, hogy pályázatot ír ki minden évben.

A Gazdasági Versenyhivatal fellépése arra kényszerítette a Tesco Global Áruházak Zr.-t, hogy ezentúl minden évben pályázaton válassza ki a polcszerviz-szolgáltatást végző vállalkozásokat – tájékoztatta a GVH az Indexet.

A választásnál a kiskereskedelmi láncnak kiemelten figyelembe kell vennie a beszállítók számára alkalmazandó legmagasabb árat is. Mivel a Tesco vállalásai összhangban voltak a versenytörvénnyel, a GVH jogsértés megállapítása nélkül lezárta a piaci erővel való visszaélés miatt indított eljárását.

A GVH szerint eljárásának köszönhetően rendeződhet az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi lánc és annak beszállítói közötti vita. A versenyhatóság amiatt indított eljárást, mert a Tesco 2005. augusztus 15-én jelentős mértékben megváltoztatta polcszervizrendszerét.

A megrendelők addig 40-50 árufeltöltéssel, a polcok rendben tartásával, árellenőrzéssel foglalkozó vállalkozás közül választhattak. A változás után a háromezer négyzetméteresnél nagyobb áruházakban csak hat meghívásos pályázaton kiválasztott ügynökség közül válogathattak a beszállítók.

Korábban olyan sajtóhírek is megjelentek, hogy a Tescót akár egymilliárd forintra is megbüntethetik emiatt.