Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendetlenség a Tesco polcain

2005.08.19. 10:45
Új polcrendezési rendszert vezetett be a Tesco, ami a beszállítók egy részének nem tetszik. A cégek nem szívesen osztanak meg forgalmi adatokat a polcfeltöltőkkel, hiszen ők a konkurenciának is dolgoznak.
Több Tesco áruházban lepusztított polcok és rendezetlen áru fogadja a vásárlókat, ez akár a forgalom rovására is mehet. A helyzet azt követően alakult ki, hogy a hipermarketláncot működtető Tesco-Global Áruházak Rt. augusztus 15-ével (az eredeti terv szerint augusztus elsejével) új polcrendezési rendszert vezetett be, a rendszert jelenleg hat, a kereskedelmi vállalat által kiírt pályázatot megnyert cég üzemelteti.

Félnek a konkurenciától

A beszállítók korábban 45 polcrendező és árufeltöltő céggel álltak szerződésben, amelyek alkalmazottaik többségét a gyártók segítségével tréningezték, képezték ki arra, hogyan jelenítsék meg az általuk forgalmazott márkát a kiskereskedelmi egységekben. A Tesco mostani lépését több, a Napi Gazdaság információi szerint csaknem 80 gyártó nem fogadta el, nem volt hajlandó leszerződni a körön belülre került hat céggel. Többek között azért nem, mert nem kívánják ugyanazzal az alkalmazottal végeztetni a szolgáltatást, amely a konkurens gyártó termékeit is a polcokra helyezi.

A reakció csak látszólag dacos, ám egy-egy árufeltöltő-polcrendező rendkívül értékes információkhoz - például forgalmi adatokhoz - juthat a munkája során, amelyet érthető módon a gyártók nem szívesen bíznának olyan alkalmazottra, aki egyúttal a konkurens embere is.

A Magyar Márkaszövetség levélben fordult a Tescóhoz a kialakult helyzet miatt, arra kérve a céget, gondolja meg döntését. Fekete Zoltán főtitkár elmondta, a szervezet egyetért a Tesco törekvésével abban, hogy javuljon a boltokban a polcszerviz minősége. Ugyanakkor úgy véli, a tervezett új rendszer "kontraproduktív" és a forgalmazók, illetve az áruházak forgalmi adatainak romlásához vezet. A szövetség szeretné közösen megoldani a helyzetet a kereskedelmi lánccal, ám a kialakult helyzet miatt attól sem riadna vissza, hogy az ügyet jogi útra terelje.