Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Rendetlenség a Tesco polcain

2005.08.19. 10:45
Új polcrendezési rendszert vezetett be a Tesco, ami a beszállítók egy részének nem tetszik. A cégek nem szívesen osztanak meg forgalmi adatokat a polcfeltöltőkkel, hiszen ők a konkurenciának is dolgoznak.
Több Tesco áruházban lepusztított polcok és rendezetlen áru fogadja a vásárlókat, ez akár a forgalom rovására is mehet. A helyzet azt követően alakult ki, hogy a hipermarketláncot működtető Tesco-Global Áruházak Rt. augusztus 15-ével (az eredeti terv szerint augusztus elsejével) új polcrendezési rendszert vezetett be, a rendszert jelenleg hat, a kereskedelmi vállalat által kiírt pályázatot megnyert cég üzemelteti.

Félnek a konkurenciától

A beszállítók korábban 45 polcrendező és árufeltöltő céggel álltak szerződésben, amelyek alkalmazottaik többségét a gyártók segítségével tréningezték, képezték ki arra, hogyan jelenítsék meg az általuk forgalmazott márkát a kiskereskedelmi egységekben. A Tesco mostani lépését több, a Napi Gazdaság információi szerint csaknem 80 gyártó nem fogadta el, nem volt hajlandó leszerződni a körön belülre került hat céggel. Többek között azért nem, mert nem kívánják ugyanazzal az alkalmazottal végeztetni a szolgáltatást, amely a konkurens gyártó termékeit is a polcokra helyezi.

A reakció csak látszólag dacos, ám egy-egy árufeltöltő-polcrendező rendkívül értékes információkhoz - például forgalmi adatokhoz - juthat a munkája során, amelyet érthető módon a gyártók nem szívesen bíznának olyan alkalmazottra, aki egyúttal a konkurens embere is.

A Magyar Márkaszövetség levélben fordult a Tescóhoz a kialakult helyzet miatt, arra kérve a céget, gondolja meg döntését. Fekete Zoltán főtitkár elmondta, a szervezet egyetért a Tesco törekvésével abban, hogy javuljon a boltokban a polcszerviz minősége. Ugyanakkor úgy véli, a tervezett új rendszer "kontraproduktív" és a forgalmazók, illetve az áruházak forgalmi adatainak romlásához vezet. A szövetség szeretné közösen megoldani a helyzetet a kereskedelmi lánccal, ám a kialakult helyzet miatt attól sem riadna vissza, hogy az ügyet jogi útra terelje.