Ágnes
-1 °C
2 °C

Luxustestőr havi egymillióért

2003.05.07. 09:38
Menedzserszemléletű, gyakran felsőfokú végzettséggel rendelkezik, beszél nyelveket és jártas a protokoll világában. A felsorolás nem egy maximalista társkereső hirdetésből származik: ezek egy modern testőr ismérvei. A magas minőséget azonban meg is kell fizetni: tarifájuk óránként akár húszezer forint is lehet.
Testőröket manapság már nemcsak a sztárok, hanem politikusok és üzletemberek is mind gyakrabban vesznek igénybe. A modern, legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtó testőrök sokoldalúak, általában diplomások, menedzserszemléletűek, természetesen értenek a számítógépekhez, beszélnek nyelveket és a protokolláris előírásokban is jártasak.

Ezt a minőségi szolgáltatást azonban igencsak meg kell fizetni - mondja Varga Miklós a Budapesti Személyi, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara "élő erős" ügyekért felelős alelnöke. Az ár speciális esetekben elérheti óránként a nettó 100 dollárt - vagyis a 22 ezer forintot -, igaz, ennyi pénzért egy drágakő-kereskedő és a vagyonokat érő kollekciója 8 testőrt igénylő, napi 24 órás védelmét oldják meg.

A külföldiek védelme drágább

A profik naponta 200-300 dollárért dolgoznak, a külföldiek védelme viszont 300-500 dollárt is kóstálhat. Nagyobb veszélyeztetettségnél az ár jóval ennél is feljebb kúszhat. A munka elvállalásáról előzetes kockázatelemzés alapján döntenek, így megeshet, hogy egyes ügyek már inkább a rendőrségre, vagy akár a titkosszolgálatokra tartoznak.

Jelenleg a megrendelők főként alkalmi testőri munkákat igényelnek, esetenként a feltűnési vágy által vezérelve, de természetesen vannak, aki valóban biztonsági okok miatt kérnek védelmet. Akik állandó testőrséget szeretnének, egy 3 fős csapatot napi 24 órás szolgálatra havonta 2,5-3 millió forintért vehetnek igénybe.

Jó pénzért külföldre is elkísérnek

Volt már példa olyan üzletember védelmére, akinek az üzleti ellenfelei nemcsak szóban, de Molotov-koktéllal is nyomatékosították, hogy nincs ínyükre a verseny. Az üzletember azonban sem a normális életről, sem az üzletről nem kívánt lemondani. A külföldi utazással viszont a testőrök havi költsége 8-10 millió forintra rúgott.