Olivér
4 °C
8 °C

Tetőtérben élni jó?

2006.07.05. 15:52
Tetőtérben lakni különlegességnek számít. Korábban azonban nem volt nagy keletje az ilyen fajta lakástípusnak, sok-sok évvel ezelőtt inkább csak tárolóként használták a társasházak tetőtéri területeit. Az elmúlt években azonban divatba jött a megoldás: a sima tetőtéri lakástól a kétszintes, óriási teraszos penthouse ingatlanokig számtalan lehetőség van ebben a kategóriában - kinek-kinek pénztárcája szerint.

A tetőtéri lakás egyik előnye, hogy a sajátos hasznosalapterület-számítási módszerek miatt adott esetben ugyanazért a pénzért több négyzetmétert vásárolhatunk, mintha egy sima társasházi lakást vennénk. Az alacsonyabb belmagasságú részeket számos ötletes megoldás segítségével praktikusan hasznosíthatjuk. Nem mellékes, hogy a tetőtéri lakások egy része igen meggyőző panorámával is rendelkezik, bár ennek megkérik az árát - vázolja a helyzetet a Duna House legfrisebb elemzése.

Életformát olcsón

Tetőtérben lakni tulajdonképpen életformának is felfogható: vannak olyan vevők, akik kizárólag ilyen típusú lakásban tudják elképzelni egész életüket. Mások viszont egyenesen kerülik ezt a lakástípust az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint. Jelenleg a kereslet meglehetősen változatos, a kedvező árú, alacsonyabb árfekvésű tetőtereket inkább keresik, ugyanakkor a drágább ingatlanok iránt már mérsékeltebb az érdeklődés, jóval hosszabb ideig tart az értékesítési folyamat.

Sok jó ember kis helyen is elfér - lehetne a mottója annak a lakásnak, amely kétségkívül Budapest egyik legolcsóbb lakóingatlana. A XIII. kerületben elhelyezkedő tetőtéri, 3,2 millió forintért kínált lakás mindössze 7 négyzetméteres. Ez természetesen kuriózumnak számít, a használt tetőtéri lakások árai 11-12 millió forinttól kezdődnek, és akár a 160 millió forintot is meghaladhatják.

A XIV. kerület egyik kedvelt új építésű beruházásában 38 négyzetméteres tetőtéri lakásokat kínálnak 12,5 millió forint környékén, ami 328 000 forintos négyzetméterárat jelent. Uugyanitt egy 57 négyzetméteres ingatlant 17,8 millió forintért, 66 négyzetméterest 19,5 millióért árul a beruházó.

Maradva a külsőbb kerületekben, érdemes egy pillantást vetni néhány használt tetőtéri lakás árára is: a Pesti úton egy panelház beépített tetőterében 68 négyzetméteres ingatlant 13 millió forintért kínálnak, míg Újpest kertvárosi részén egy pontosan ekkora, de belső kétszintes, új építésű ingatlanért 18,1 millió forintot kell kifizetni - a négyzetméterár ebben az esetben 266 ezer forint. A IX. és X. kerületekben is van néhány ilyen típusú használt 60-70 négyzetméteres lakás 18-19 millió forintért, négyzetméterenkénti áruk 270-300 ezer forint között alakul.

Budán csak 20 milliótól

A kínálat nagyobb része inkább a 20 millió forintnál drágább árkategóriában található, Budán ennél olcsóbban alig-alig találhatunk klasszikus tetőtéri lakást. Bár kis szerencsével 17 millió forintért akár 80 négyzetmétereshez is hozzájuthatunk Bel-Óbudán, ez tényleg ritkaság.

A bűvös 20 millió fölött azonban Budán is szép helyre költözhetünk: rövid sétára a Római parttól, a III. kerületben egy 55 négyzetméteres, szép parkkal és jó levegővel rendelkező házban található tetőtéri lakás ára 20,9 millió forint - ez 380 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Szintén a III. kerületben, egy sokat hirdetett lakóparkban 66 négyzetméteres tetőtéri lakást 24 millióért kínálnak másodkézből.

Valamivel kevesebbért, 22 millió forintért kínálnak a pesti oldalon, a XVIII. kerület egyik új lakóparkjában 75 négyzetméteres lakást, a négyzetméterár itt mindössze 293 ezer forint. Ebben a kerületben több beruházás közül is választhat a tetőtéri lakást kereső vevő, az árak egészen 32 milló forintig növekednék. Igaz, ennyiért már egy 122 négyzetméteres tetőtéri otthonba költözhetünk be, vagyis csak 262 ezer forint ennek a négyzetmétere.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?