Emőke
-4 °C
9 °C

Hitelből építik a TETRÁ-t

2001.07.13. 11:00
A kormányzati szerveknek és többek közt a rendőrségnek és tűzoltóságnak kiépítendő TETRA-rendszerre a Magyar Posta hosszúlejáratú hitelt vesz fel. A beruházás ötvenegymilliárd forintba kerül, és a hálózat fenntartására évi tizenkilencmilliárdot költenek. Hamarosan pályázatot írnak ki a készülékek leszállítására is, amelyre a Motorola és a Nokia minden bizonnyal benevez.
Az ötvenegymilliárdból megvalósuló új kormányzati kommunikációs rendszer kiépítésére a Magyar Posta hitelt vesz fel - hangzott el a társaság sajtótájékoztatóján. Kalmár István elnök-vezérigazgató elmondta: a szükséges tárgyalásokat már a napokban megkezdik, már csak a tulajdonos, azaz az állam felhatalmazására várnak.

Kalmár István
a Magyar Posta
elnök-vezérigazgatója
A hálózat kiépítésére és üzemeltetésére részvénytársaságot alapítanak, amelynek többségi tulajdonosa a Posta, kisebbségi pedig az állam és a hitelező bank. Terveik szerint a beruházás nyolc év alatt térül meg. A készülékek leszállítására hamarosan meghívásos pályázatot írnak ki, amelynek résztvevőiről még nem óhajtanak beszámolni. Annyit azonban már tudni lehet, hogy a sajtóban megszellőztetett Motorola köztük lesz, és az Index információi szerint a Nokia is beállt a sorba.

Nem várható újabb antennaerdő

A rendszer kiépítésénél elsőként a már meglévő, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium által használt hálózatokra támaszkodnak - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Elmondása szerint térképet készítenek az eddig lefedett területekről, és akkor veszik igénybe más távközlési cégek szolgáltatásait, ha találnak kihagyott részeket.

A tervek szerint a rendszer az év végére már üzemképes lesz Budapesten és vonzáskörzetében. Ez körübelül tíz-tizenötezer felhasználót jelent. A teljes lefedettség 2002 végére valósulhat meg, amikor kormányzati és készenléti szervek, azaz a rendőrség, tűzoltóság, mentők, határőrség, vámőrség és katasztrófavédelem harmincöt-negyvenezer alkalmazottja élvezheti a digitális rádiókommunikáció előnyeit. A hálózat fenntartása évi tizenkilencmilliárd forintba kerül.