Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Még több pénzt kaphatnak a kisvállalkozások technológiai fejlesztésre

2008.07.29. 15:54
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2,5 milliárd forinttal, közel 10 milliárd forintra megemelte a mikro- és kisvállalkozásoknak szóló technológia fejlesztési pályázat idei keretét az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) - közölte a pályázatot kezelő MAG - Magyar Gazdaságfejlesztő Központ Zrt. Az intézkedésre azért került sor, mert július végére a vállalkozások kimerítették a GOP-ban a hazai mikro- és kisvállalkozások számára erre a célra 2008-ban rendelkezésre álló 7,4 milliárd forint keretet.

A pályázati kiíráson valamennyi olyan hazai mikro- vagy kisvállalkozás támogatást nyer a forráskeret erejéig, amely igazolja a jogosultságát, és helyesen tölti ki leegyszerűsített pályázatot. A GOP pályázatain csak azok a vállalkozások indulhatnak, amelyek beruházásaikat nem Közép-Magyarországon valósítják meg, a közép-magyarországi projektek a Közép-Magyarországi Operatív Programban (KMOP) kapnak támogatást.

Tavaly ezen a pályázaton az igényelhető támogatás legfeljebb 10 millió forint volt, a támogatás aránya maximum 30 százalék lehetett. Tavaly a GOP és a KMOP technológiafejlesztési egyszerűsített kiírás keretében 1 000 mikro- és kisvállalkozás részesült támogatásban.

Az első év tapasztalatai alapján 2008-ban 20 millió forintra emelkedett az igényelhető támogatás felső határa, aránya pedig a beruházás helyszínétől függően 30 és 50 százalék között változik - a KMOP-ban 25 és 30 százalék között lehet. A legnagyobb támogatást a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben lehet igényelni.

A GOP-ban eddig 780, a KMOP-ban 290 mikro- és kisvállalkozás pályázott technológia fejlesztésére, a megemelt keret révén további vállalkozások előtt marad nyitva a támogatási lehetőség - közölte az MAG Zrt.