Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Senkinek nem tetszik a Robin Hood adó

2008.09.22. 15:16
Ha különadót vet ki a kormány az energiatermelõ cégekre, azt valójában a lakosság foga megfizetni az emelkedõ árakban – állítják a szakértõk. Az ellenzék már most jelezte: nem támogatja a a ma benyújtott törvénytervezetet, mely elvileg a távhõtámogatáshoz nyújtana fedezetet.

Minden energiatermelõ cégre kivetné a kormány a Robin Hood-adót - nyilatkozta Veres János pénzügyminiszter hétfõn. Hozzátette: a sarc jövõre azokra a cégekre vonatkozna, amelyek árbevételének több mint 50 százaléka energia elõállításból származik. A pénzügyminiszter elmondta: a kormány tervei szerint ebbõl az adónembõl 2009-ben 30 milliárd forint folyna be. Az idén a távhõ-kompenzáció támogatására 3 milliárd forintot költ a kabinet, ezt a pénzt a költségvetési tartalékból csoportosítja át - tette hozzá Veres János. A kormány még hétfõn benyújtja az Országgyûlésnek a távhõ-támogatásról szóló törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat három elemet tartalmaz: a távhõ-kompenzáció rendszerét, energiatakarékossághoz támogatási lehetõségeket, valamint az energiaterelõk megadóztatását. Az indítvány szerint a Robin Hood-adót meghatározott ideig, 2010 decemberéig kellene fizetnie ezeknek a cégeknek. A törvény jövõ év január 1-jétõl lépne hatályba, a távhõ-támogatás idei kérdéseit a kormány egy rendeletben szabályozza, amelyrõl a szerdai ülésen tárgyalnak.

A kormány célja, hogy csökkentse azon emberek kiszolgáltatottságát, akik távfûtéses lakásban élnek - jelentette ki Szûcs Erika szociális és munkaügyi miniszter hétfõn napirend elõtt a parlamentben. Mint a reagálásokból kiderült, a távhõ-támogatásról szóló törvényjavaslatot egyik ellenzéki párt sem támogatja. A törvényjavaslat szerint bárki kérhet támogatást ahhoz, hogy a távhõ mérhetõ és szabályozható legyen a lakásában és önkormányzati, illetve állami támogatással ebbe akár már önerõ nélkül is belevághat. Az ellenzéki pártok képviselõi valamennyien úgy reagáltak, hogy ebben a formában nem tudják támogatni a törvényjavaslatot.

A szakértõknek sem tetszik

Jelentõs versenyhátrányt okoz a nemzetgazdaságnak a tervezett, nyolc százalékos Robin Hood adó bevezetése, amelynek semmi köze az energiaszektorhoz, sokkal inkább politikai kérdés - vélekednek szakértõk. Hegedûs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetõ igazgatója szerint a tervezett adó nem piackonform, de ugyanilyen rossz megoldásnak tartaná az általános forgalmi adó csökkentését is. A szakértõ szerint szociális feszültséget is okoz a távfûtés alanyi jogon történõ támogatása, hiszen akinek sem táv-, sem gázfûtése nincs, nem részesül támogatásban. Felhívta a figyelmet arra: az energia szektorban jelentõs tõkeigényû, öt-tíz év alatt megtérülõ beruházásokat kell végrehajtani, amit a többletterhek megkérdõjeleznek. Véleménye szerint az ágazat átlagosnál nagyobb adóterhelése azért sem kívánatos, mivel az energiaszektor a tõke- és munkaerõ megszerzésében versenytársa más ágazatoknak.

Lenne hova nyúlni

Hegedûs Miklós megjegyezte, hogy a Magyarországon a hõtermeléshez kapcsolt villamosenergiát kötelezõ átvennie a villamosenergia rendszernek a termelõtõl, mégpedig a legmagasabban áron. Jelenleg ez kilowattóránként több mint 24 forint, miközben Paks 10 forint alatt termel. Csak az elmúlt évben több mint 30 milliárd forintot tett ki ennek a "támogatásnak" az összege, amit minden áramfogyasztó megfizetett. A szakértõ szerint ezt az indokolatlan "állami támogatást" kellene megszüntetni és ezzel alapot lehetne teremteni a szociális támogatások megerõsítéséhez. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a legdrágább energiaszolgáltatók, és többnyire legkevésbé hatékony vállalkozások a távhõszolgáltatók, mert áraikat a helyi önkormányzatok közgyûlése határozza meg, városonként akár 30-40 százalék eltéréssel.

Kiss Péter, a KPMG energiaügyekben illetékes partnere azt mondta: az adó nyilvánvalóan beépül az árba. Ennek az adónak semmi köze sincs sem az áram-, sem a gáz-, sem az olajcégek üzletmenetéhez, de még csak a vezetékes szolgáltatáshoz sem, amelynek árát a hatóság határozza meg. Kérdésesnek nevezte azt is, hogy mit nevezünk extra nyereségnek. A vállalkozások egyik évben nyereségesek, de a másik évben már veszteségesek lehetnek - utalt a Magyar Villamos Mûvekre (MVM), illetve a Mol korábbi gázüzletágának veszteségeire.

A Robin Hood adót azokkal fizettetnék meg, akiknek nincs közük az energia árához, hiszen az olajtermelõknél, és a gázkitermelõknél jelentkezik a nagy nyereség, azok pedig nem Magyarországon termelnek - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!