Albin
0 °C
10 °C

Retrofíling tizenhétezerért

2003.05.06. 15:16
Megnyílt az újjáélesztett Tisza cipő első márkaboltja. A most kapható három modell ára tizenhét- és húszezer forint között mozog. Ha az üzlet beindul, a Tisza külföldön is megjelenhet.
A jelenlegi modellek mellé hetente szeretnének újabbakat bevezetni - mondta az Indexnek Vidák László, a gyártás újraindítását megszervező Clash Kft. ügyvezető igazgatója. Egyelőre a hetvenes évek darabjai kerülnek a polcokra, ősztől az Iparművészeti Egyetem egyik fiatal tervezője által kitalált új cipők is megjelenhetnek.

Cipőt a cipőgyárból

Tekintse meg galériánkat
Az oldschool modelleket a Tisza Cipőgyártó Kft. készíti. A kft-nél eddig is folyt termelés, de leginkább munkaruházati darabok készültek, állami megrendelésre. A hetvenes évek termékeinek felélesztését Vidák kezdeményezte, ő kutatta fel az akkori tervezőket is. A Clash az új termékekkel kapcsolatos jogokat is a megszerezte - bár a Tisza név továbbra is a gyáré, a T-logó például Vidáké.

Az amerikai olcsóbb

Az árképzés a konkurencia árainak ismeretében elég bátornak tűnik - az amerikai Skechers oldschool sorozatának darabjai például már tizenkétezer forinttól megkaphatók. Ezzel kapcsoltban Vidák elmondta: a Tisza-cipők többek között azért drágák, mert itt készülnek (míg az amerikai cégek általában Ázsiában termelnek), és a Tisza alapanyagai is sokba kerülnek (a bőr Dél-Amerikából, a talp Spanyolországból érkezik). Hozzátette: a vászoncipők várhatóan olcsóbbak lesznek. Az ügyvezető szerint a Tisza az Adidas és a Puma piaci szegmensében versenyez (annak idején a gyártás egyébként Adidas-licenccel indult).

Marad a gerillakampány

Tekintse meg galériánkat
A cég nem változtat eddigi kampánystratégiáján. Továbbra sem lesznek tv-reklámok, óriásplakátok, a Tisza rendezvényeket akar szponzorálni, illetve promóciós céllal piacra dobják például a Tisza limóport is.

Kelet-német nosztalgia

Ha az üzlet itthon beindul, a cég szeretne külföldön is megjelenni. Mivel annak idején a keleti blokk országaiban népszerűek voltak a magyar sportcipők, a nosztalgia ott is biztosíthatja a keresletet - az első célpont Berlin.