Viola
-5 °C
-2 °C

Eladnák a Tisza Cipőt

2007.02.02. 16:35
Eladná az állam a Tisza Cipő Zrt.-ben lévő 99,37 százalékos részesedését. Az eljárásban részt vevők február 19-ig jelentkezhetnek az ÁPV Zrt.-nél. A tulajdonrészt eddig kétszer próbálták értékesíteni, sikertelenül.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. tárgyalásos eljárást hirdet a Tisza Cipő Zrt. állami tulajdonban lévő 99,37 százalékos részvénycsomagjának értékesítésére és tulajdonosi kölcsönének megtérítésére - tette közzé a vagyonkezelő.

19 milliós bevétel

Az eljárásban részt venni kívánó bel- és külföldi természetes és jogi személyek, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, magántulajdonosnak minősülő más személyek, vagy mindezek konzorciumai részvételi szándékukat 2007. február 19-ig írásban juttathatják el az ÁPV Zrt.-hez.

A vagyonkezelő honlapján ismertetett adatok szerint a 878,9 millió forint alaptőkéjű Tisza Cipő Zrt. vagyonkezelő holdingként működő társaság, amely két társaságban rendelkezik 100 százalékos részesedéssel, a Tisza Cipőgyártó Kft.-ben és a Túri Cipő Kft.-ben. A cipőgyártó társaság egyéb bevételszerző tevékenység hiányában a tulajdonában álló ingatlanok és eszközök elsősorban a saját társaságainak történő bérbe adásával foglalkozik. A Tisza Cipő Zrt. nettó árbevétele 2005-ben 19,3 millió forint volt.

A Tisza Cipő Zrt. 1998-tól mint holding a decentralizált privatizációban értékesíti befektetéseit és eszközeit. Az európai cipőipari recesszió miatt cipőgyártó üzletrész értékesítésére 2001 óta nem került sor. Bérleti bevételeket csak leányvállalataitól tud elérni, azok szintje nem fedezi költségeit, ezért veszteséges. Az ÁPV Zrt., a társaság 99,37 százalékos tulajdonosa 2003. december 29-én 115 millió forint tulajdonosi kölcsönt biztosított elsősorban a Tisza Cipőgyártó Kft. reorganizációjának finanszírozása céljából. A kölcsönből a társaság 2004-ben 80 millió forintot törlesztett. A fennmaradó 35 millió forint kölcsön átütemezésre került, 2006 elején további 35 millió forint tulajdonosi kölcsönt folyósítottak a cégnek.

Kétszer próbálták, nem kellett

A Tisza Cipő Zrt. tulajdonában álló, a cég székhelyén, Martfűn tevékenykedő Tisza Cipőgyártó Kft. 2003-ban veszteséges volt, 2004-ben a reorganizációs intézkedések eredményeképpen nyereséges, viszont a 2005. év közepén a közbeszerzési piacon elszenvedett pozícióromlása miatt ismét veszteségessé vált.

A mezőtúri telephelyen működő, 200 munkavállalót foglalkoztató Túri Cipő Kft. évek óta csak bérmunkát végez. A korábbi éveket kismértékű veszteséggel zárta. A tulajdonos Tisza Cipő Zrt. többször a társaság tőkerendezésére és a likviditás fenntartására kényszerült. A társaság helyzete továbbra sem stabil, megrendelésekkel egyes időszakokban nem kellően ellátott, működőképessége a bérmunka-megrendelés időszakos elmaradása esetén bizonytalanná válhat, 2005-ben kismértékben nyereséges volt.

Az ÁPV Zrt. a Tisza Cipő Zrt. állami tulajdonú teljes részvénycsomagját korábban, 2004-ben és 2005-ben nyílt egyfordulós pályázaton már megpróbálta értékesíteni, eredménytelenül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!