Emőke
-4 °C
9 °C

A tízezer forintosnál semmit sem szeretünk jobban

2007.06.25. 13:50
Több ezren szavaztak a jegybank honlapján az általuk legszebbnek tartott bankjegyre. A győztes István király tízezrese lett, a legcsúnyábbnak a kétszázast találtuk.

Idén először pénzszépségversenyt hirdetett honlapján a Magyar Nemzeti Bank. A forgalomban lévő forintbankjegyek közül lehetett kiválasztani a nekünk legjobban tetszőt a péntek reggeltől vasárnap délig tartó szavazáson, amely nemcsak a honlapon folyt, hanem a múzeumok éjszakáján idén először nyitva tartó MNB-ben is.

A győztes
A győztes

A versenyt a 10 000 forintos nyerte, a Szent Istvánnal díszített bankjegyet találta a legszebbnek az interneten szavazók csaknem negyede. A tízezres mögött a Bethlen Gábor arcképével díszített 2000 forintos és Deák Ferenc 20 ezrese végzett a dobogón. Az internetes szavazásban résztvevő csaknem négyezer ember a kétszáz forintost tartotta a legcsúnyábbnak.

A szavazás azt is bizonyította, hogy a pénznél semcsak a külcsín, hanem a pénz értéke is fontos. A három legnagyobb címletre a szavazatok csaknem 70 százalékát adták le. A szavazóknak nem tetszett a széchenyis ötezres, sem az új, kígyós fémcsíkkal ellátott ezres – az internetes versenyben a kétszázason kívül ennek a két címletnek a támogatottsága maradt 10 százalék alatt.