Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Egymilliárd forint a jövőből

2008.09.09. 17:52
Csak az igazán éles szeműek szúrhatták ki, hogy az elmúlt napokban új tízezresek kerültek forgalomba. Az új pénzeken apró sárga pöttyökből álló új biztonsági elemek vannak. Ezek egy olyan bankjegysorozat részei, amelyeket az MNB jövőre akart forgalomba hozni, százezer darab azonban véletlenül hamarabb kikerült. Aggódni nem kell, ezek is érvényes fizetőeszközök.

A napokban forgalomba került százezer darab olyan tízezres, amelyek a jövő évi bankjegysorozat részét képezik – jelentette be a jegybank kedden. A pénzt az MNB nem tervezi kivonni a forgalomból, azt törvényes fizetőeszköznek tekinti. A jegybank a tervek szerint 2009 év elején fokozatosan fogja bevezetni ezeket a mostaninál is biztonságosabb bankjegyeket, és akkor is párhuzamosan lesznek forgalomban régi és az új tízezresek.

A nemzeti bank idén nyáron költöztette át egyes részlegeit és több milliárdos forintkészletét a Szabadság téri épületből a soroksári új pénzfeldolgozó központba. Az Index információi szerint ekkor történt egy olyan logisztikai hiba, amely miatt nemrégiben egy olyan rekeszt nyitottak ki, amelyben a 2009-es, új biztonsági elemekkel ellátott tízezreseket tároltak.

A forgalomban lévő 85 millió darab – tehát 850 milliárd forintot érő – tízezresnek csak töredéke a kinyitott ládából bankokba és így a pénzforgalomba hozott százezer darab, egymilliárd forintot érő bankjegy, így a lakosok többsége most még valószínűleg nem is találkozik velük. Akik az új pénzre vadásznak, azoknak a bankjegyen néhány, szabad szemmel alig látható, másfél milliméter átmérőjű sárga pöttyöt kell keresniük. Ezek egy új biztonsági elem részei, amelyek a jövőre forgalomba kerülő tízezresek mindegyikére felkerülnek.

A jegybank az esetről közleményt adott ki, ebben azt írják: a szigorú minőségi ellenőrzések ellenére kerültek forgalomba az elmúlt héten a tízezresek. "Ezek a bankjegyek a jelenleg forgalomban lévő 10 000 forintoshoz képest abban térnek el, hogy egyrészt a bankjegy előoldalán a vízjelmezőben és a hologram hatású fólia melletti részben, valamint a bankjegy hátoldalán a vízjelmezőben, és az esztergomi látkép felett, apró, körülbelül egy milliméter átmérőjű, rendszertelenül elhelyezkedő sárga körök láthatók" – olvasható a közleményben, amelyben az MNB elnézést is kért a hibából eredő esetleges kellemetlenségekért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!