Géza
-11 °C
-4 °C

Tony Curtis elhozta az amerikaiakat

2005.06.03. 15:49
Egyre nő a Magyarországra látogató amerikai turisták száma, jelentős mértékben a Tony Curtis főszereplésével készült reklámfilm miatt. Míg a forgatás és vetítés költségei az ötvenmillió forintot sem érték el, több tízmilliárd forintos bevételt hozott az országnak a hirdetés - állítja a Magyar Turizmus Rt.
A most nyolcvanéves Tony Curtis főszereplésével készült reklámfilm óriási siker volt: míg a Magyar Turizmus Rt. eredetileg nyolcszázalékos forgalomnövekedéssel számolt, tavaly 16 százalékkal több turista érkezett az Egyesült Államokból, mint egy évvel korábban. Ezek a turisták összesen 314 ezer éjszakát töltöttek el a magyar hotelekben. Elsősorban a magas végzettségű, jómódú, idősebb korosztály érdeklődését keltette fel a kampány, azokét, akiket az MT Rt. kampányával megcélzott.

Drágább helyeken

#alt# A jelentős forgalomnövekedés elsősorban a magasabb kategóriájú szállodákban éreztette hatását, valamint a magyar gyógyszállodákban, ahol a tavalyi év folyamán dupla annyi vendégéjszakát töltöttek el az amerikaiak, mint egy évvel korábban. A legfrissebb felmérések szerint idén az első három hónapban 17 százalékkal több amerikai vendég fordult meg a magyar szállodákban mint 2004 áprilisáig.

A reklámfilm forgatókönyvét Lóránt Attila írta, ő is rendezte a klipet. A Post Edison tulajdonosa az Indexnek elmondta, hogy egy több száz oldalas, New Yorkban készült felmérés adta a reklám alapötletét, amelyből kiderült, hogy a célcsoport Tony Curtisnek azt is elhiszi, hogy a zöld valójában kék. A színész megérkezésekor már kész volt a forgatókönyv, de kiderült: nem tartható az eredeti terv, mert Curtis egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy több helyszínen is forgassanak. Ezért aztán 24 óra alatt új forgatókönyvet kellett írni, a felvétel pedig egy helyszínen, a Gerbeaudban zajlott. Lóránt szerint Curtis szakmai alázata figyelemreméltó volt, ha hibázott, még ő kért bocsánatot.

A rendező elmondta, hogy a célcsoportnak fontos a nyugalom, innen is ered a film mottója, amely azt próbálta az amerikaiak agyába belevésni, hogy "Budapest: a city to visit, a city to live", azaz Budapest az a város, ahová érdemes ellátogatni, és ahol jó élni. Nem csodákat akartak bemutatni a nézőknek, sokkal inkább az volt a cél, hogy az idősebb amerikaiakból kellemes benyomást váltson ki a klip. Ezenkívül olyan látványosságokat mutattak be (fürdők), amelyek érdekesek lehetnek a célcsoportnak.

Az új remény

A 80 éves sztár beváltotta a hozzá fűzött reményeket és lendületet adott a tengerentúli turistaforgalomnak. Tavaly októberig egyes számítások szerint 80 milliárd forintos pluszbevételt hoztak a Magyar Turizmus Rt. nemzetközi reklámkampányai a hazai turistaforgalomban, miközben a Tony Curtis főszereplésével készült reklámfilm és a Laky Zsuzsa szerepeltetésével lezajlott másik kampány mindössze 400 millió forintba került - állítja Galla Gábor, az MT Rt. vezérigazgatója. Szerinte a Tony Curtis-reklámfilmet közel 3,5 millióan látták.

A gondosan kiválasztott tíz csatornán főműsoridőben, legalább 1500-szor vetítették a klipet. Legtöbbször (340-szer) New York államban láthatta a közönség a reklámot, de Kalifornia (280) és Florida (242) is fontos célpont volt. Egy néző átlagosan másfélszer látta a hirdetést. Az adásoknak sikerült jó árat kialkudni: 35 millió forintba kerül a vetítés.

Szalámi, repülés

Curtis saját bevallása szerint magyarországi gyökerei miatt vállalta a szereplést az országot népszerűsítő filmben, és mert az Egyesült Államokban nem igazán ismerik Magyarországot. Bár gyermekkorában ő sem sokat tudott az országról, egyedül a Hertz szalámi neve csengett ismerősen. Curtis a forgatáson elmondta, hogy egyedülálló érzés magyarnak lenni, a magyarokat kedves és barátságos embernek ismerte meg, a "magyar nők pedig gyönyörűek". "Mindnyájan testvérek vagyunk" és "mosolygó embereket szeretnék látni" - tette hozzá.

Tony Curtis ingyen vállalta a reklámfilmet, még repülőjegyét is maga fizette.

A reklámfilmek forgatása tízmillió forintba került. A reklám célja az volt, hogy felkeltsék az 55 évnél idősebb amerikaiak érdeklődését, ez a korosztály ugyanis évente 270 milliárd dollárt költ szabadidős utazásra. Emellett éppen ez a korcsoport érdeklődik az olyan termékek és szolgáltatások (gyógyturizmus, bor és gasztronómia, kulturális örökség) iránt, amelyek Magyarországot vonzóvá teszik.