Árpád
-2 °C
4 °C

A magyar tanárok fizetése a legalacsonyabb

2005.08.10. 08:28
Egy felmérés szerint a német tanárok négyszer annyit keresnek mint magyar kollégáik, de fizetésük még így sem éri el az ottani átlagot.

Egy német középiskolai tanár közel négyszerannyit keres, mint magyar kollégája – derül ki az OECD nemzetközi összehasonlításából. A tanulmány szerint egy magyar vagy egy cseh gimnáziumi tanár, aki 15 éve van a pályán, éves szinten tízezer dollárt keres, ez havonta bruttó 164 ezer forintot jelent.

Átlag felett

A hazai kereset egyébként csak alig valamivel magasabb, mint a havi 150 ezres magyar átlagbér. De nálunk a tanárok lényegesen kevesebbet keresnek, mint a többiek a közszférában, itt ugyanis havonta átlagosan 197 ezer forintos bruttó jövedelemre lehet szert tenni.

A felmérés szerint egy hasonló tapasztalatú német vagy svájci pedagógus mindenképpen sokkal jobb megélhetést tud biztosítani magának. Az OECD tanulmányából kiderül, hogy a két említett országban negyvenezer dollár az átlagbér az említett munkaterületen, ami nagyjából 7,9 millió forintnak felel meg. Ez havi bontásban 660 ezer forintot jelent.

De a magyar tanárokat talán vigasztalhatja valamelyest, hogy Németországban már egy évvel ezelőtt is 3900 euró, azaz 810 ezer forint volt a havi bruttó átlagbér, tehát a tanárok kevesebbet keresnek az átlagnál. Ráadásul a német szakszervezetek tiltakoznak az összehasonlítás miatt, szerintük a ott tanárok nem keresnek ennyire jól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?