Botond, Mózes
11 °C
21 °C

A magyar tanárok fizetése a legalacsonyabb

2005.08.10. 08:28
Egy felmérés szerint a német tanárok négyszer annyit keresnek mint magyar kollégáik, de fizetésük még így sem éri el az ottani átlagot.

Egy német középiskolai tanár közel négyszerannyit keres, mint magyar kollégája – derül ki az OECD nemzetközi összehasonlításából. A tanulmány szerint egy magyar vagy egy cseh gimnáziumi tanár, aki 15 éve van a pályán, éves szinten tízezer dollárt keres, ez havonta bruttó 164 ezer forintot jelent.

Átlag felett

A hazai kereset egyébként csak alig valamivel magasabb, mint a havi 150 ezres magyar átlagbér. De nálunk a tanárok lényegesen kevesebbet keresnek, mint a többiek a közszférában, itt ugyanis havonta átlagosan 197 ezer forintos bruttó jövedelemre lehet szert tenni.

A felmérés szerint egy hasonló tapasztalatú német vagy svájci pedagógus mindenképpen sokkal jobb megélhetést tud biztosítani magának. Az OECD tanulmányából kiderül, hogy a két említett országban negyvenezer dollár az átlagbér az említett munkaterületen, ami nagyjából 7,9 millió forintnak felel meg. Ez havi bontásban 660 ezer forintot jelent.

De a magyar tanárokat talán vigasztalhatja valamelyest, hogy Németországban már egy évvel ezelőtt is 3900 euró, azaz 810 ezer forint volt a havi bruttó átlagbér, tehát a tanárok kevesebbet keresnek az átlagnál. Ráadásul a német szakszervezetek tiltakoznak az összehasonlítás miatt, szerintük a ott tanárok nem keresnek ennyire jól.