Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Mégis lehet több cége az evázónak

2002.09.09. 09:34
Letisztulni látszik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) koncepciója, a Pénzügyminisztérium (PM) múlt héten született újabb javaslatai a szakmai érdekképviseletek tetszését is elnyerték. A változások közül a legfontosabb az, amelyik lehetővé teszi a kereszttulajdonlást.
A vállalkozások számára kedvezően változott az eva koncepciója az elmúlt héten, a PM újabb javaslatai tartalmazzák mind az adóalanyok körének szélesítését, mind a belépést korlátozó előírások feloldását.

A gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók számára a legfontosabb változást az jelenti, amelyik lehetővé teszi az evázó számára, hogy több cégben legyen érdekeltsége. Korábban még olyan elképzelések voltak napirenden, amelyek az evaalanyt cége tulajdonosi körének átalakítására kényszerítették volna, így szabadulva meg a több vállalkozásban érdekelt cégtárstól. Az akkori tervek még az evázó közeli hozzátartozóinak sem engedték volna meg, hogy érdekeltségeik legyenek.

Nem könnyebbülhetnek meg azonban teljesen a vállalkozók, mivel alternatívaként továbbra is szerepel a normaszövegben, hogy más vállalkozásban nem lehet érdekeltsége az evázónak.

Csak egyet lehet bejelenteni az evakörbe

A legújabb verzió szerint az adóalanynak számos vállalkozása lehet. Annak érdekében, hogy az érintettek ne adóvisszaélésre használják fel a miniatűr cégbirodalmakat, azt találta ki a PM, hogy a cégek közül csak az egyiket lehet bejelenteni az evakörbe.

Abban az esetben pedig, ha az evázó valamelyik kapcsolt vállalkozásától származik bevétele az evára bejelentett társaságnak, akkor azt az összeget kétszeres értéken kell beszámítani az adóalapba.

A feljavított koncepció sem tartalmaz korlátokat arra az esetre vonatkozóan, amikor az adóalany a cégei között úgy osztja meg a költségeket és a bevételeket, hogy azokat különböző társaságaiban mutatja ki - vagyis az evába tartozó cégben jelentkeznek a bevételei, az új adónemet nem alkalmazó vállalkozásában pedig a kiadásai. A PM szerint az adóellenőrzéseknek kell kiszűrnie az ilyen eseteket, azaz amikor a cég tevékenységi körébe nem illeszthető kiadásokat számol el a tulajdonos.

A PM százezer evás cégre számít

A számítások szerint a 10 millió forint árbevételi korlátnak 550 ezer vállalkozás felel meg, ám az egyéb megkötések miatt a PM szakértői óvatosan százezer körüli evakörre alapoznak. A tárcával folytatott egyeztetésekben részt vevő adószakértők a koncepció alapján még szűkebb, 50 ezres evatáborra számítanak.

A Pénzügyminisztérium a tervek szerint heteken belül benyújtja az Országgyűléshez a javaslatot, amit legkésőbb november közepéig kell elfogadnia a parlamentnek. Az evára minden év december 20-ig kell bejelentkezni. Az evaalanyok új adószámot kapnak, amelynek utolsó számjegye 3-as lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!