Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rejtélyes húszmilliárd

2005.08.09. 10:25
Júliusban a pénzügyminisztériumban várt 28,8 milliárd forint helyett 51,7 milliárd forint volt az államháztartás többlete. A szaktárca nem magyarázta a vártnál csaknem 23 milliárd forinttal magasabb plusz okát, és szokásától eltérően az adóbevételek alakulásáról sem adott tájékoztatást. Mindez találgatásokra ad okot.
A büdzsében 51,7 milliárd forintos többlet képződött júliusban, ami csaknem kétszerese a pénzügyminisztériumban prognosztizált 28,8 milliárdnak. Az elemzők furcsállják, hogy a tárca közleményében a korábbi gyakorlattal szemben - de az egy hónappal ezelőtti gyorstájékoztatóhoz hasonlóan - egy szó sem esett arról, hogy egyrészt minek köszönhető a vártnál nagyobb szufficit, másrészt pedig, hogyan alakultak a főbb adóbevételek. Mindez találgatásra ad okot a jövő heti részletes adatok megismeréséig.

Vagyonértékesítés vagy lelassított kiadás?

Mivel korábban megemlítette a PM, ha az áfa jobban alakult az előrejelzésénél, most pedig ilyen utalás nincs a közleményben, ezért nem kizárt, hogy a várakozásokat meghaladó többlet egyszeri vagyonértékesítésből származhatott - véli Gárgyán Eszter. Az OTP Bank elemzője hozzáteszi: elképzelhető az is, hogy valamilyen állami kiadást lelassítottak.

Gárgyánnal egyetemben Németh Dávid, az ING Bank elemzője is hangsúlyozza, hogy jelenleg sötétben tapogatóznak, az állami gazdálkodásról pontosabb kép csak a jövő héten esedékes részletes tájékoztató után alakulhat ki. Kérdés, hogy az elkövetkező hónapokban folytatódik-e az a minisztériumi gyakorlat, miszerint az előző hónap folyamatairól az azt követő hónap elején csupán egy igencsak szűkszavú gyorstájékoztató áll a piac rendelkezésére.

Áfa: nem a bevétel, a szabálytalanságok nőttek

Azt, hogy az adó-, ezen belül is az áfabevételek megugrása okozta a vártnál magasabb többlete, nem valószínűsíti az adóhivatalnak az a bejelentése, hogy idén drasztikusan nőtt az általános forgalmi adóval kapcsolatos szabálytalanságok száma. Az áfahiány 96,5 milliárd forintra, az összes - APEH által feltárt - adóhiány 117,5 milliárdra emelkedett július elejére.

Az idei prognózis nem változott

Ami az idei egyenleget illeti, a közgazdászok a júliusi többlet ellenére sem változtattak prognózisukon. Németh öt százalék körüli, Gárgyán pedig 5,2-5,3 százalékos deficittel számol a 4,7 százalékos kormányzati céllal szemben, előbbi ugyanakkor kiemeli, hogy most már inkább a jövő évi deficitvárakozást módosítják felfelé.