Paszkál
10 °C
15 °C

Rejtélyes húszmilliárd

2005.08.09. 10:25
Júliusban a pénzügyminisztériumban várt 28,8 milliárd forint helyett 51,7 milliárd forint volt az államháztartás többlete. A szaktárca nem magyarázta a vártnál csaknem 23 milliárd forinttal magasabb plusz okát, és szokásától eltérően az adóbevételek alakulásáról sem adott tájékoztatást. Mindez találgatásokra ad okot.
A büdzsében 51,7 milliárd forintos többlet képződött júliusban, ami csaknem kétszerese a pénzügyminisztériumban prognosztizált 28,8 milliárdnak. Az elemzők furcsállják, hogy a tárca közleményében a korábbi gyakorlattal szemben - de az egy hónappal ezelőtti gyorstájékoztatóhoz hasonlóan - egy szó sem esett arról, hogy egyrészt minek köszönhető a vártnál nagyobb szufficit, másrészt pedig, hogyan alakultak a főbb adóbevételek. Mindez találgatásra ad okot a jövő heti részletes adatok megismeréséig.

Vagyonértékesítés vagy lelassított kiadás?

Mivel korábban megemlítette a PM, ha az áfa jobban alakult az előrejelzésénél, most pedig ilyen utalás nincs a közleményben, ezért nem kizárt, hogy a várakozásokat meghaladó többlet egyszeri vagyonértékesítésből származhatott - véli Gárgyán Eszter. Az OTP Bank elemzője hozzáteszi: elképzelhető az is, hogy valamilyen állami kiadást lelassítottak.

Gárgyánnal egyetemben Németh Dávid, az ING Bank elemzője is hangsúlyozza, hogy jelenleg sötétben tapogatóznak, az állami gazdálkodásról pontosabb kép csak a jövő héten esedékes részletes tájékoztató után alakulhat ki. Kérdés, hogy az elkövetkező hónapokban folytatódik-e az a minisztériumi gyakorlat, miszerint az előző hónap folyamatairól az azt követő hónap elején csupán egy igencsak szűkszavú gyorstájékoztató áll a piac rendelkezésére.

Áfa: nem a bevétel, a szabálytalanságok nőttek

Azt, hogy az adó-, ezen belül is az áfabevételek megugrása okozta a vártnál magasabb többlete, nem valószínűsíti az adóhivatalnak az a bejelentése, hogy idén drasztikusan nőtt az általános forgalmi adóval kapcsolatos szabálytalanságok száma. Az áfahiány 96,5 milliárd forintra, az összes - APEH által feltárt - adóhiány 117,5 milliárdra emelkedett július elejére.

Az idei prognózis nem változott

Ami az idei egyenleget illeti, a közgazdászok a júliusi többlet ellenére sem változtattak prognózisukon. Németh öt százalék körüli, Gárgyán pedig 5,2-5,3 százalékos deficittel számol a 4,7 százalékos kormányzati céllal szemben, előbbi ugyanakkor kiemeli, hogy most már inkább a jövő évi deficitvárakozást módosítják felfelé.