Valér
4 °C
8 °C

Spanyol tojást ettünk húsvétkor

2006.04.20. 07:17
Magyar termelők is részt vettek a spanyol tojások behozatalában, mert a normál időszakhoz képest húsvétkor tízszeresre emelkedett igények kielégítését nem bírta a hazai termelés.
Spanyol étkezési tojások szorították ki a magyar termékek egy részét az idei húsvéti ünnepek idején egyes élelmiszerláncokban - tudta meg a Világgazdaság. A behozatalban néhány magyar tojástermelő is részt vett, mivel az üzlethálózatok olyan mértékben fokozták ünnep előtti megrendeléseiket, hogy a hazai beszállítók az ugrásszerűen megnőtt igényeket saját termelésükből nem tudták kielégíteni. A piaci szereplőket tömörítő Baromfi Terméktanácsnak (BT) még nincsenek összesítései arról, mennyi külföldi tojás érkezhetett az országba - közölte Földi Péter, a szervezet mezőgazdasági titkára. Mindenesetre az élelmiszerláncok fokozott érdeklődését jelezte, hogy húsvét előtt egyes beszállítóiktól tízszer több tojást kértek a "normál időszakokban" megszokott mennyiségnél - tette hozzá.

A BT információi szerint az importárukkal kapcsolatban nem merültek fel olyan minőségi kifogások, amelyek miatt a szervezetnek a hatóságokhoz kellene fordulnia. Ugyanakkor egyes tételeknél bebizonyosodott, hogy nem volt egyértelmű a tojások jelölése, így a termékek származási helyét nehezen lehetett beazonosítani.

Éveken át készültek a spanyolok

A spanyol étkezési tojások a 2004-es uniós csatlakozás óta vannak jelen a magyar piacon, mivel az ibériai ország ma már az EU nagy termelőjének számít. A spanyolok arra számítva fokozták tojáskínálatukat az elmúlt években, hogy megszerezhetik a holland és a német piac jelentős részét. A holland baromfiágazat azonban a 2003-as madárinfluenza-járvány után ismét erőre kapott, Németországban pedig nem született meg a ketreces tyúktartást betiltó szabályozás, amely a tojástermelés csökkenését vonta volna maga után. Emiatt Spanyolországban ma árutojástöbbletek képződnek, ezek egy része rendszeresen a magyar piacon jelenik meg. Időről időre megtalálhatók az itthoni üzletekben a Szlovákiából származó termékek is.

Bár az import egyes időszakokban érzékelhetően növekszik, a belföldi ellátás továbbra is az évi 3,2 milliárd darabos hazai tojástermelésre épül. A BT statisztikái szerint az elmúlt hónapokban a tízdarabos dobozos tojásért 20-22 forintot, a harmincdarabos tálcásért 18 forint körüli árat kellett fizetni. A nagy élelmiszerláncok húsvét előtti akcióiban ugyanakkor 15-17 forintos darabonkénti árak alakultak ki. Földi Péter szerint a spanyol tojások nyilvánvalóan olcsóbban szerezhetők be, de az üzletekben már a magyar árukkal azonos árakon jelennek meg.