Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

A tokajiak nem egyezkednek a tokajiról

2005.05.17. 12:15
Az olasz mezőgazdasági és erdészeti miniszter Budapestre készül, hogy tárgyaljon a magyar illetékesekkel a tokaji név használatáról. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa azonban tartja magát az EU döntéséhez.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elhatárolja magát attól a napokban nyilvánosságra került felvetéstől, mely szerint Olaszország a jogerős EU bírósági döntés ellenére is - amely kizárólag Magyarországnak ítélte a Tokaji név használatát - egyezkedni kíván Magyarországgal a tokaji bor névhasználatának ügyében.

A múlt hét végén került nyilvánosságra, Gianni Alamanno, olasz mezőgazdasági és erdészeti miniszter Budapestre készül, hogy tárgyaljon a magyar illetékesekkel a tokaji név használatáról. Az olasz gazdák 2007 után is szeretnék használni a "Tocai" nevet.

Urbán András, a HNT főtitkára szerint nincs olyan új momentum az ügyben, amely alapján Magyarországnak el kellene állnia a nemzetközi megállapodásban rögzített jogaitól - amelyet a bíróság is megerősített - és bármely államot is kedvezményben kellene részesítenie ezen a területen. A főtitkár utalt arra, hogy Olaszország évek óta próbál kibújni az ügyben korábban már kihirdetett és elfogadott jogi szabályozás, és az ország által önként vállalt kötelezettség alól,amit az Európai Bíróság a közelmúltban szintén megerősített.

A főtitkár szerint bármiféle kedvezmény megadása e területen precedens értékű lenne más államok számára is, ezért a HNT határozottan azon a véleményen van, hogy Magyarország ne tegyen semmiféle engedményt termelői és a tokaji bor védelme érdekében. Ez utóbbi álláspont képviseletére kéri fel a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az agrárkormányzatot is.