Csáky Pál: Tokaji csak egy van

2005.05.28. 18:16
Tokaji csak egy van, ez pedig Magyarországon, a történelmi borvidék kilencven százaléka ugyanis itt található - szögezte le Csáky Pál, Szlovákia miniszterelnök-helyettese az MTI-nek azt követően, hogy szombaton a Tokaji Vinum Regum Rex Vinorum Borlovagrend és a Tokaj Renaissance - Tokaji Nagy Borok Egyesülete soraiba fogadta.

A politikus elmondta: nagyon örül annak, hogy az olaszok, az ausztrálok és a franciák belátták, hogy tokaji névvel csak a magyar borvidéken készült nedűt lehet forgalmazni.

"Szlovákiának pedig nincs más út, mint hogy az, hogy elfogadja a játékszabályokat, amelyeket a magyarországi bortörvény diktál" - mondta.

A politikus szerint újból előre kell mozdítani a tárgyalásokat, és áttenni a szlovák bortörvénybe azokat a változtatásokat, amelyekről a magyar jogszabály rendelkezik. Úgy vélte, hogy a tokaji névhasználattal kapcsolatban az unió azt az álláspontot képviseli majd, amiről a közelmúltban döntés is született, "az pedig a magyar álláspont".

Nemzeti felhangok és a lényeg

Megjegyezte, hogy Szlovákiában politikai és nemzeti felhangokat kapott ez a kérdés, de a dolgok lényegét tekintve nem lehet sem politikai, sem pedig egyéb mérlegelés témája.

Csáky Pál leszögezte: egyfajta minőségű tokajinak kell kerülnie az unióba, és onnan keresztül a világ többi régiójába, a borvidék szlovákiai területeinek alkalmazkodniuk kell ahhoz, amit a magyarországi bortörvény diktál, ennek a lényege pedig az, hogy a minőség megfelelő legyen.  • Hírek
  • Bankszámla