Ágnes
-1 °C
2 °C

Brüsszel rendezheti a tokaji-vitát

2004.06.08. 08:44
Egyelőre csak szándéknyilatkozatnak tekinthető az a magyar-szlovák megállapodás, mely szerint a szomszédos állam 565 hektáron a magyar minőségellenőrzési szabályok mellett termelhetne tokajit. A vita rendezését az agrártárca már az EU-tól várja.
Magyarország uniós iránymutatásra vár a tokaji névhasználati vitában - közölték a Világgazdasággal az agrártárca illetékesei. Várhatóan ezen héten bizottsági meghallgatás lesz az ügyben, amely után a hazai várakozások szerint a polémiába az unió közvetlenül is bekapcsolódik; vagyis a magyar-szlovák vita háromoldalúvá bővül.

Brüsszel kompromiszumot szeretne

Az FVM-es források szerint Brüsszel kompromisszumos javaslattal készül, de ennek tartalma egyelőre nem ismeretes. A szlovák kormány ugyanakkor a napokban már jóváhagyta azt a megállapodást, amelyet a szlovák és a magyar földművelésügyi miniszter közvetlenül a májusi csatlakozás előtt kötött. Ennek értelmében Szlovákia 565 hektáron termelhetne tokaji bort, és olyan zárt borvidék jönne létre, amelyen a szomszédos országnak a mienkével azonos jogi, minőség-ellenőrzési és egyéb követelményeknek kellene eleget tennie.

A szlovákok már vétóztak Korábban a szlovák külügyi tárca még megvétózta a megállapodást, magyar részről pedig egyes FVM-es szakértők is úgy nyilatkoztak, hogy az tényleges egyezség helyett legfeljebb szándéknyilatkozatnak tekinthető. Mindenesetre magyar értelmezések szerint nem kizárt, hogy a szlovák kormány mostani döntése mandátumot ad a szomszédos ország szakértőinek a háromoldalú brüsszeli tárgyalásokra.