Sára, Márió
2 °C
6 °C

Csak csordogál a működőtőke

2003.06.23. 11:22
Egyre kevesebb befektetők érkezik hazánkba. Idén az első négy hónapból kettőben is több tőkét vontak ki az országból, mint amennyi ide érkezett. Az elmúlt öt évből egy sem kezdődött olyan rosszul, mint az idei. A magyar cégek tőkekihelyezési üteme is lassult. Sovány vigasz, hogy a helyzet nemcsak nálunk romlott.
A jegybank legfrissebb adatai szerint április végén 39 millió euró volt a közvetlen külföldi tőkebefektetések idei összesített értéke hazánkban. Az év első harmadának mindegyik havában elmarad a közvetlen befektetések értéke az egy évvel korábbi azonos hónapétól.

Két hónapban is kivonták a tőkét

Mi több, az első négy hónapból kettőben - februárban és áprilisban - egyenesen tőkekivonás zajlott le a magyar gazdaságban. A korábbi éveket vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy az első négy hónap alapján az idei esztendő a magyarországi közvetlen tőkeimport fekete éve.

Négy évre visszamenőleg ugyanis csak egyetlen hónapban sikerült több tőkét vonzani, mint 1999 óta bármelyik évben. Az idén januárban 15 millió euróval több volt a tőkeimport, mint 2000 januárjában. Az összes többi év első hónapja azonban nagyobb tőkebehozatalt produkált, mint az idei.

Tavaly havonta több tőke jött, mint idén összesen

Ha a tőkekivonás hatását is figyelembe vesszük, az első négyhavi szaldó csapnivaló, mindössze negyvenmillió eurós. Ez kevesebb, mint az elmúlt két év első harmadában bármelyik hónap eredménye (a legrosszabb a tavaly február volt, akkor 44 millió euró érkezett). Két éve ötszáz-, tavaly pedig négyszázmillió eurónál több működőtőkét fektettek be hazánkban az első négy hónapban.

A vizsgált öt évet tekintva, a megfelelő hónapok összevetése során az derül ki, hogy 2003 az említett egy esettől eltekintve minden hónapban sereghajtó. A tavalyi 154 millió eurónál mintegy százmillióval kevesebb érkezett idén januárban, és csaknem kétszázmillió eurós az elmaradás áprilisban. Legkevésbé márciusban romlott a helyzet: ekkor a tavalyinál csak négymillió euróval kevesebb tőke érkezett (igaz, a 2001-es szinthez képest itt is százmilliós az elmaradás).

A tőkekihelyezés is lelassult

Hasonló tendencia figyelhető meg a magyarországi társaságok tőkekihelyezését vizsgálva. Idén ugyanis a négyhavi összesített érték jócskán csökkent. Tavaly január és április között 378 millió eurót helyeztek ki a Magyarországon bejegyzett vállalkozások. Idén ugyanebben az időszakban csupán 67 millió euró jött össze.

A jelenséget részben az magyarázza, hogy tavaly csak márciusban 361 millió euró volt a tőkeexport értéke. A többi hónapban, akárcsak idén, az elmúlt évben is alacsony volt a tőkekivitel értéke.

Nemcsak minket kerül a tőke

Az OECD-országok többségében gyengült a tőkebeáramlás az előző évekhez képest. Tavaly több mint húsz százalékkal, 615-ről 491 milliárd dollárra csökkent az ezekbe az országokba érkező tőke mennyisége. Az OECD erre az évre további visszaesést jósol. A nemzetközi fúziók és felvásárlások első öthavi alakulásából arra lehet következtetni, hogy idén további 25-30 százalékos visszaesés várható.