Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Lejjebb csúszik Magyarország

2003.09.05. 09:40
A világszerte tapasztalható viszszaeséssel szemben Közép- és Kelet-Európában továbbra is stabilan nő a beáramló működő tőke (FDI) összege - derül ki az UNCTAD legfrissebb összesítéséből. Magyarországra ugyanakkor egyre kevesebb tőke érkezik, és így tavaly már csak a 8. helyen állt a regionális versenyben.
A közép- és kelet-európai országok közül hagyományosan Magyar-, Cseh-, Lengyel- és Oroszország számított a befektetők kedvencének, ám 2002-re csak Csehország tudta megőrizni kiemelkedő pozícióját. Magyarországra (csakúgy, mint Lengyelországba) mintegy másfél milliárd dollárral kevesebb működő tőke érkezett, mint a megelőző évben - számítja az ENSZ szakosított szerve. A mintegy 850 millió dolláros eredmény Horvátország vagy Románia hasonló mutatójánál is gyengébb.

"Hollandia szintjén"

Összességében 29 milliárd dollár FDI érkezett tavaly a térségbe, szemben a 2001-ben regisztrált 25 milliárddal. Ezt (bár abszolút értékben Hollandia eredményével egyenlő) kiemelkedően sikeresnek értékelik az UNCTAD szakértői, rámutatva: világszinten több mint negyedével, 651 milliárd dollárra mérséklődött az FDI-áramlás volumene, és az idei stagnálás után csak jövőre várható a helyzet javulása. Kelet- és Közép-Európa számára 2003-ra 30 milliárd dollár körüli eredményt jósolnak az elemzők, ám ezt nem bontják le az egyes országokra. Az eddig ismertté vált évközi adatok azonban azt mutatják, hogy Magyarország számára már a tavalyi szint elérése is igen jó eredmény lenne: az MNB adatai szerint az első fél évben csupán a tavalyi megfelelő érték fele, 251 millió dollárnyi tőkeberuházás érkezett az országba. A bécsi WIIW szakértői az egész évre 700 milliót jósolnak.

A kumulált FDI-érték terén ugyanakkor hazánk a romló eredmények dacára továbbra is őrzi dobogós helyét.

Válság az elektronikában

Az UNCTAD szerint a tavalyi év végéig Lengyelországba 45, Csehországba 38,5, míg Magyarországra 24,5 milliárd dollárnyi beruházás érkezett. Az egyes ágazatok közül az autógyártás számára továbbra is élénk beruházói érdeklődést jósolnak a szakértők, míg az elektronikai szektorban - a globális kapacitásfelesleggel és az éles távol-keleti versennyel összefüggésben - a válság jelei tapasztalhatók.

Növekvő tőkeexport

Miközben a közép- és kelet-európai térség összességében egyre vonzóbbá válik a beruházók szemében, az itteni vállalatok is fokozatosan növelik külföldi jelenlétüket. Az UNCTAD adatai szerint tavaly - a 2001-es 3,5 milliárd után - 4,2 milliárd dollárnyi működő tőkét exportált a régió. Az összeg oroszlánrésze Oroszországból származott, a többi ország együttesen nagyjából egymilliárd dollárt vitt külföldre. Magyarország ennek jó negyedét - 264 millió dollárt - könyvelhette el, és ezzel Orosz- és Csehország mögött a térség harmadik legaktívabb tőkeexportőrének számít. Lengyelország FDI-kivitele mindössze 173 millió dollár volt, míg az észt és szlovén eredmény egyaránt 120 millió körül alakult.

A tőkeáramlás világszintű trendjeiről szólva az UNCTAD kiemeli, hogy a tavaly bekövetkezett csökkenés a fejlett gazdaságok közül jórészt az Egyesült Államokra és Nagy-Britanniára, a fejlődők közül Afrikára és Latin-Amerikára összpontosult. Az ázsiai térség iránt ugyanakkor - elsősorban Kínának köszönhetően - továbbra is nagy volt a beruházói érdeklődés. Az ágazatok közül a feldolgozóipar és a szolgáltatások legtöbb területe megérezte a gyenge konjunktúrát, mindössze a bányászat és az olajkitermelés vonzott a 2001-esnél több tőkét. Az FDI összetevői közül főként a nemzetközi felvásárlások volumene esett vissza, a zöldmezős beruházások majdnem elérték a korábbi szintet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?