Gerzson
-3 °C
2 °C

Egyszerűbb lesz a befektetőknek az ügyintézés

2003.12.17. 08:27
Januárban várható a magyarországi befektetéseket megkönnyítő egyablakos ügyintézési rend részleteinek ismertetése. Ezzel mintegy féléves lemaradását pótolja a kormány.
Várhatóan heteken belül, akár már idén dönthet a kormány a magyar gazdaság versenyképességét javító, a külföldi befektetők életét megkönnyítő egyablakos ügyintézési rendszer bevezetési módjáról - értesült a Napi Gazdaság. Az erről szóló előterjesztést hamarosan tárgyalja a kormány, így a végleges változatot legkésőbb jövő év elején hozzák nyilvánosságra.

Gyorsabb és könnyebb gyintézés

A külföldi működőtőke (FDI) magyarországi betelepülését egyszerűsítő intézkedést eredetileg 2003 második felére ígérte a kormányzat. A befektetésösztönző intézkedéseket a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési (ITDH) Kht. hajtja majd végre, céljuk a döntéshozatali rendszer meggyorsítása és a gyorsabb informálás, de a konkrét eszközök egyelőre nem nyilvánosak - mondta Kilián Csaba, a szervezet kiemelt befektetési projektekkel foglalkozó igazgatóságának vezetője.

A magyar beszállítói környezet, ágazati háttér mellett az ITDH az igénybe vehető támogatások ismertetésével könnyíti meg a zöld- vagy barnamezős beruházást tervező befektetők helyzetét. Az évente mintegy 6-800 millió euró működőtőke betelepülésében segédkező szervezetnek már van tapasztalata a tőkevonzás terén. De az informatikai és emberierőforrás-hátteret a kormányhatározatban megfogalmazott elvárások szintjére kell hozni. Ez szükség esetén közbeszerzési eljárást is igényel.

Nem romlik tovább a versenyképesség

Idén megállt a magyar versenyképesség romlása, mérséklődött a fogyasztási dinamika és a bérnövekedés, valamint 4,4 százalékkal bővült a beruházások volumene - mondta tegnap Erdősi Péter, a gazdasági tárca befektetési főigazgatója a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában. A versenyképességet javítja a nagybefektetők működését megkönnyítő egyablakos ügyintézési rendszer, ahol központilag menedzselik a támogatás közvetítését, az érdeklődéseket, a pályázat benyújtását és a támogatások odaítélését.

A versenyképességet javítja, hogy megállt a munkaerő fajlagos költségének növekedése, miközben a munkaerőköltséghez viszonyított hozzáadott érték magasabb, mint az EU-ban. Magyarország sikeresen alakítja át gazdasági szerkezetét és teret hódítanak a tudás- és technológiaintenzív iparágak, miközben visszaszorulóban van a munkaintenzív termelés - hivatkozott Erdősi egy UNCTAD-jelentésre. A magyar versenyképességet fiskális eszközökkel is javítják, így csökken a társasági adó, a veszteség korlátlan ideig elhatárolható, valamint leszállították a beruházási adókedvezmények értékhatárát. Erdősi szerint a passzív beruházásösztönzők között kell számon tartani a 2004-es, mintegy négyszázmilliárd forint értékű infrastrukturális beruházásokat is.