Piroska
3 °C
3 °C

Megy a tőke Magyarországról

2002.05.29. 12:51
Az Xbox-költözés tanulsága: noha Magyarországnak aligha kell attól tartania, hogy dezertálnak a külföldi befektetők, és ismét gazdasági szemétdombként végezzük, nem ártana kicsit beleerősíteni.
Az Xboxot gyártó Microsoft május közepén döntött úgy, hogy a játékkonzol gyártását Magyarországról Kínába helyezi át. A döntés oka egyszerű: a kínai Doumenben olcsóbb előállítani a gépet, jórészt azért, mert az Xbox egyéb komponenseit is abban a régióban gyártják, és a fix költségek is alacsonyabbak.

Enyhe pánik

A transznacionális cégek gyármozgató döntéseit Magyarországon általában enyhe pánik és a globális kapitalizmussal szembeni cinikus, ugyemegmondtam megjegyzések kisebb felhője, esetenként a MIÉP üvöltözése szokta kísérni. De valóban kell-e attól tartania Magyarországnak, hogy a harmadik világban kétségkívül alacsonyabb gyártási költségek miatt hamarosan egy emberként indulnak meg kifelé az országból a multik, és maholnap megszűnik egész ipari kapacitásunk?

Beleesnek a latba, mélyen

Aligha. A termék előállítási költsége csak egyike azon szempontoknak, amik alapján a gyár helyét kiválasztják. Latba esnek ezenkívül földrajzi szempontok - mennyire van közel a gyár ahhoz a piachoz, ahol az előállított terméket értékesíteni akarják, van-e jó úthálózat -, az általános gazdasági háttér - a kormánypolitika kiszámíthatósága, a beszállítói árak stabilitása, az adózási környezet, van-e olcsó és jólképzett munkaerő stb. -, valamint a politikai környezet, sőt még az életminőség is.

Posztkommunista célpont

Márpedig Magyarország egyáltalán nem áll olyan rosszul. Az ország politikailag stabil: hazánk az egyetlen posztkommunista ország, ahol eddig minden kormány szépen kitöltötte hivatalát, tagjai vagyunk a NATO-nak, és küszöbön van a világ egyik legfejlettebb térségéhez, az Európai Unióhoz való csatlakozás. A gazdaság 1995 óta közép-európai sikersztori, és földrajzilag is ideális helyen, Európa kellős közepén vagyunk. Nem véletlen, hogy az ország a külföldi befektetők legkedveltebb célpontja volt a kilencvenes években, akiknek nagy része persze nem megy innen sehova.

Stabil Botswana

Hogy lássuk, mennyire fontosak az említett szempontok: a külföldi befektetők kedvenc országa ma nem valami elmaradott, olcsó munkaerőt dögivel kínáló hely - mondjuk Botswana vagy akár Kína -, hanem a meglehetősen drága, viszont jó egyetemekkel, erős gazdasággal, magas életszínvonallal és politikai stabilitással rendelkező Egyesült Államok.

Az Xbox költözködése ugyanakkor intő jel is, amit kár volna figyelmen kívül hagyni.

Hagyományosan szuper

"Az elmúlt időszakban voltak olyan jelek, amik arra utalnak, hogy az ország kezdi elveszíteni a külföldi befektetők bizalmát" - mondta Akar László, a Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója az Indexnek. Akar szerint aggodalomra ad okot például a forint erősödése, ami az árfolyamsáv kiszélesítése után indult meg, és ami lényegesen megdrágítja az exportot. Szintén ront versenyképességünkön a bérköltségek gyors növekedése, valamint az, hogy az ország hagyományosan szupernek tartott oktatási rendszere egyáltalán nem termeli olyan sebességgel a csúcsszakembereket - vagy akár csak a megbízható szakmunkásokat -, mint azt a legtöbben hiszik. A nem teljesen kiszámítható gazdaságpolitika szintén kedvét szegheti a befektetőnek: például az inflációs eredmények az elmúlt négy évben rendre eltértek a kormány által tervezettől. "Ezek egyike sem súlyos gond önmagában, de összegződnek" - mondja Akar.

Vonzó Szlovákia

Hasonló kritikákat fogalmaz meg a Német-Magyar Gazdasági Kamara legújabb konjunktúrakjelentése is. A jelentés szerint Magyarországon túl magasak az adók és a társadalombiztosítási költségek. Viszont nem elég magas az oktatás színvonala, ami pluszköltséget ró a vállalatokra, mert maguknak kell kiképezniük dolgozóikat. "Aki befektetni akar, az a jelek szerint más helyszínek után néz a térségben: vonzó alternatívaként kínálkozik Szlovákia, Csehország és főként Szerbia" - írta májusban a Frankfurter Allgemeine Zeitung Magyarországról.

Nyomós régió

Szakértők szerint pánikra aligha van ok. Ahhoz, hogy egy már megtelepedett vállalat fogja magát és odébbálljon, az esetek többségében - a magas költözési költségek miatt - elég nyomós ok kell. A gondot inkább az jelentheti, hogy a jövőben befektetni készülő cégek esetleg nem ide, hanem a szomszédba, Szlovákiába vagy Csehországba mennek. Már most elveszítettük vezető helyünket a régióban, ami a külföldi működőtőke-beáramlás mértékét illeti. Ezt részben megmagyarázza, hogy Magyarországon jórészt befejeződött a privatizáció, szomszédainknál pedig még javában tart. De az új beruházások tekintetében is lemaradozunk, vagyis egyre többen gondolják úgy, hogy nem is annyira jó ez a hely. Pedig nekünk még jó sok külföldi befektetőre van szükségünk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!