16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Hamis ukrán tokaji árasztotta el az orosz piacot

2006.09.06. 09:34
Egy-egy palack Ukrajnában, Beregszászon gyártott tokaji muskotály és hárslevelű landolt az Index szerkesztőségében. A borokat több kritérium szerint is hamisítványnak tekintik a magyar szakértők és illetékesek. A tokaji borvidéki hegyközségi tanács titkárának tudomása szerint ezek az italok hatalmas mennyiségben árasztották el az orosz üzleteket. Ha ennek a piacnak csak a harmadát sikerülne megszerezni, Tokaj-Hegyalja nem tudná kielégíteni a keresletet - állítják a történelmi borvidéken.

2000 óta nem adtam ki tokaji névhasználati engedélyt külföldre – nyilatkozta az Indexnek Jarecsni János. A tokaji borvidéki hegyközségi tanács titkárának közlése azért fontos, mert az Index hozzájutott két palack Ukrajnában letöltött, tokajinak nevezett borhoz. Ezek a tételek vélhetően nemcsak a tokaji palackozási licenc hiánya miatt minősülnek hamisítványnak. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára – akinek megmutattuk az üvegeket – azt mondta, már az is törvényellenes, hogy a muskotályt, illetve a hárslevelűt félliteres, fehér, átlátszó üvegekbe töltötték. Ez a palacktípus ugyanis védett, kizárólag a tokaji borkülönlegességeknek, az aszúnak, a szamorodninak, a fordításnak, a máslásnak és az eszenciának van fenntartva. Sima minőségi borokat ilyenekben forgalomba hozni tilos.

Forma és tartalom

Ukrajnában semmit sem bíztak a véletlenre. Nemcsak a palackforma révén játszanak rá a tokaji borkülönlegességekre, hanem a dizájnnal is. Mint képeinken látható, az Iceberg muskotályának címkéje már-már egy az egyben a Tokaj Kereskedőház aszúit és szamorodniit mímeli, de a Cotnar-hárslevelű kinézetének kidolgozásakor sem a nulláról indultak. Figyelemre méltó még az 1996-os cégalapítás feltüntetése, mintegy az évjárat helyett, és még inkább az állami ellenőrző jegy koppintása a hárslevelűn, amelybe a piros-fehér-zöld szalag közepébe egy bikafejet sikerült applikálni. A slusszpoén a királyok bora - a borok királya latin szlogen kiigazítása, így: Vinum Regum Rex Vinorux.

Galéria - klikk a képre!

Szőke János, az Országos Borminősítő Intézet igazgatóhelyettese is egyértelműen problematikusnak tartja a félliteres palackok használatát. Az OBI az a szerv, amely a magyar borok külföldi forgalmazására engedélyt ad, ám amennyiben valamely pincészet folyóbort exportál, annak további sorsára - hangoztatta Szőke - az intézetnek semmilyen ráhatása nincs. Az igazgatóhelyettes azt mondta, ebben az ügyben nem nekik van teendőjük, hanem esetleg az illetékes külföldi magyar kereskedelmi képviseleteknek.

Ezek után kérdéses, hogy a Kárpátalján, az Iceberg és a Cotnar cégek által letöltött bor Magyarországról vagy a Tokaji borvidékről származik-e. Vannak információk arra vonatkozóan, hogy valójában harmadik országból származó borokat töltenek le tokajiként Beregszászon. Az Index két palackjának hátcímkéi közül az egyiken úgymond ismert tokaji borászok technológiájára hivatkoznak, a másikon viszont konkrét cégnév is szerepel. Az érintett kft. 2001-ben megszűnt, utódának ügyvezető-tulajdonosa pedig határozottan állította, semmi közük az ukrán termékekhez, s előbb harsányan követelte, utóbb szelídebben kérte, semmilyen módon ne hozzuk összefüggésbe őket az ukrán termékekkel.

Moszkva tele van

Tokajból származó értesüléseink szerint felbukkantak olyan palackok is, amelyeken ismert nagypincészetekre történik utalás. Ezzel együtt arról is tudni, hogy a korábbi években több borászatnak volt együttműködési megállapodása ukrán partnerekkel, melynek keretében az exportált folyóborokat ukrán cégek palackozták és értékesítették tovább.

Nem ér a neve
A tokaji neve kapós szerte a világban. Magyarország számos országgal folytatott évekig tartó csatát a névhasználat miatt. Ezek közül az olasz és a francia vonalon lezárulni látszik a küzdelem, Friuliban lemondanak a tocai, Elzászban a tokay pinot gris elnevezések alkalmazásáról. Szlovákiával 2004-ben született megállapodás arról, hogyan és mekkora területen készíthetnek tokajit a borvidék határon túlra szakadt részén, bár úgy tudjuk, a részleteket mindmáig nem dolgozták ki. Olykor egészen meglepő helyeken bukkannak fel még tokajik: Horváth Csaba HNT-főtitkár legutóbb például egy szlovén termék palackját mutatta meg az Indexnek.

Jarecsni János az Indexnek elmondta, a problémával nem most találkoztak, évek óta küzdenek vele. A történetnek óriási a súlya, mert nagy tételekről van szó. A borvidéki titkár úgy tudja, nemcsak Ukrajnát, az orosz piacot is elözönlötték ezek a borok, "egész Moszkva tele van velük". Ha annak a piacnak csak a harmadát megszerezhetnénk, amelyeket az ukrán tokajik elfoglaltak, az egész borvidék nem lenne képes kielégíteni a keresletet - érzékeltette a léptékeket Jarecsni János.

Egy neve elhallgatását kérő ismert tokaji termelő azt mondta az Indexnek, az ukrán tokaji problémája jóval nagyobb, mint a szlováké volt, mivel egyrészt a hagyományosnak tartott magyar piacokat tarolja le, másrészt sokkal nagyobb mennyiségekről van szó, mint amennyit Szlovákiában egyáltalán előállíthatnak. Szerinte ugyanakkor a borvidéken is érdemes kutatni a gondok gyökerét, hiszen még mindig nem általános a valóban minőségi szőlőtermesztés, és az esetenként 45 forintos kilónkénti felvásárlási ár mellett akár a termés egyharmada is Tokaj-Hegyalja határain kívülre kerülhet, amelynek a további sorsa gyakorlatilag nem ismeretes.

Kevés eszköz

Pontos számokat az általunk megkérdezett szakemberek nem tudtak mondani az ukrajnai tokajik forgalmáról - Jarecsni János szerint több millió literről lehet szó -, viszont számos ukrán és orosz site-ot találtunk a Cotnar és az Iceberg kínálatával, köztük olyat is, amely például a muskotályt magyar borként tüntette fel. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a félliteres palackozású tokajit sem a Cotnar, sem pedig az Iceberg honlapján nem találtuk meg.

Az Index információi szerint a földművelésügyi tárca nemrégiben ígéretet tett arra, hogy felveti a témát az ukrán féllel folytatott megbeszéléseken. Úgy tudjuk a Gráf József agrárminiszter és ukrán kollégája között nemrégiben lezajlott konzultáción valóban szóba kerül a téma, ám arról egyelőre nincs hír, hogy született-e, vagy esetleg körvonalazódik-e valamilyen megállapodás. A minisztérium szerdára, a Magyar Bormarketing Kht-vel kötendő megállapodással kapcsolatos sajtótájékoztatóra ígért választ kérdéseinkre.

Egy korábbi hír szerint Ficsor Ádám, az FVM szakállamtitkára Tolcsván, a helyi borászokkal folytatott megbeszélés után azt mondta, Ukrajnában olyan méreteket öltött a tokaji borok hamisítása, ami már veszélyezteti a legális magyar borok helyzetét a keleti piacokon. Az államtitkár ugyanott elismerte: kevés eszköz van a kezükben a hathatós beavatkozásra, de mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy a helyzet rendeződjön. Tény, hogy mivel Ukrajna nem tagja az Európai Uniónak, ezért nehézkes érvényesíteni a magyar érdekeket. Tokaji borászok állítják: évekkel ezelőtt kísértetiesen hasonló helyzet alakult ki Lengyelországban - ott is hatalmas volumenben forgalmazták védett palackokban a fajtaborokat -, ám ez az EU-csatlakozással megoldódott. Ukrajna azonban a közeljövőben aligha lesz az unió tagja.  • Tippek
  • Hírek