Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Üveggyári csőd, engedély nélkül

2004.03.02. 18:20
Tokodon 320 munkahely szűnhet meg, miután a környezetvédelmi tárca felügyelete alá tartozó hatóság 500 nap alatt sem tudott döntést hozni egy 50 oldalas tervdokumentáció engedélyezéséről. A Tokodi Üveggyár Kft. 2002 novemberében nyújtotta be az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelethez az új gyáregység papírjait, döntés hiányában azonban elúszott az 1,3 milliárd forint értékű hitelszerződés. Kedden a cég menedzsmentje munkásgyűlésen jelentette be, hogy kényszerszabadságra küldik a dolgozókat.
A tokodi üveggyár 1,3 milliárdos hitelből, állami támogatásból és saját erőből finanszírozott beruházással valósított volna meg egy új csomagolóüveg-gyáregységet. A kft. röviddel a választások előtt, 2002 márciusában a Széchenyi Terv támogatásával kezdhette meg az építkezést.

A megkezdett beruházáshoz azonban a környezetvédelmi hatóság engedélyének hiányában a cég nem kapta meg a szükséges bankhiteleket. A hatóság ugyanis megtiltotta a munkálatok tényleges megkezdését addig, amíg a cég nem rendelkezik a környezethasználati engedéllyel.

Az üveggyár állítása szerint 2002 végén kérte az engedélyezési eljárás megkezdését az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyeletnél. A hatóság számára 90 nap állt rendelkezésre a döntés meghozatalára, ám az 50 oldalas dokumentáció ügyében 500 nap elteltével sem született határozat.

Az Index információi szerint a Tokodi Üveggyárban tartott keddi munkásgyűlésen bejelentették, hogy az elmúlt két évben elköltött 500 millió forint és régi üzem időközben jelentősen megnövekedett energiaszámlája miatt kénytelen volt csődeljárást kezdeményezni. A cég 320 dolgozóját kényszerszabadságra küldték. Az Index megkereste a környezetvédelmi tárcát is, ám ott egyelőre nem nyilatkoztak a kialakult helyzetről.