Emőke
-4 °C
9 °C

A Magyar Hírlap másolta a Top100-at?

2003.04.08. 10:13
A Spiegel-csoporthoz tartozó Manager Magazin kiadója szerint a Magyar Hírlap gondozásában megjelent Top100 kiadvány nagyon hasonlít a Manager Magazin tavalyi, a száz leggazdagabb német üzletembert bemutató kiadványához. A Magyar Hírlap szerint nem egyedi eset, hogy a leggazdagabb üzletembereket bemutató kiadványok külalakja időnként hasonlóságot mutat.
Első ránézésre komoly hasonlóság mutatkozik a Spiegel-csoporthoz tartozó Manager Magazin tavalyi, a száz leggazdagabb német üzletembert bemutató és a Magyar Hírlap gondozásában megjelenő Top100 kiadvány között. A kép magáért beszél - mondja Szilassy Zoltán, a magyar Manager Magazin kiadóigazgatója. Szilassy úgy véli, a hasonlóság nemcsak kívülről, hanem belülről is szembeötlő.

A Hírlap levédette a Top100 borítóját

A Magyar Hírlap azonban másként látja a helyzetet. Czövek Hajnalka lapigazgató szerint vannak ugyan hasonlóságok, de a két lap jól megkülönböztethető. Szerinte nem egyedi eset, hogy a leggazdagabb üzletembereket bemutató kiadványok külalakja időnként hasonlóságot mutat, s erre számtalan példát fel tudna sorolni. A Magyar Hírlap egyébként levédte itthon a Top100 borítóját, vagyis ha más kiadó hasonló címlappal és témával szeretne kiadványt megjelentetni, nem valószínű, hogy engedélyt kap rá.

Szilassy ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a szellemi termékek védelmét nemzetközi megállapodások rögzítik. Ezért az ügy a konkrét eseten túlmutatóan komoly kérdéseket vet fel, ám az érdekérvényesítés számukra nehéznek ígérkezik, mert egyelőre nincsenek jelen kézzelfogható termékkel a magyar piacon, és az sem biztos, hogy a Top100-hoz hasonló kiadvánnyal jelennének meg itthon.

A német anyavállalat jogászai vizsgálják az ügyet

A két lap hasonlóságára a magyar Manager Magazin Budapest Kiadó Kft. hívta fel a német anyavállalat figyelmét. Az ügyletet most jogászok vizsgálják. Egy esetleges jogi eljárás kezdeményezését Szilassy sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Hozzátette, a német jogászok meglehetősen szkeptikusak a magyar piacot illetően, ami arra vezethető vissza, hogy a honi gazdasági lapok folyamatosan és büntetlenül plagizálnak a vezető külföldi újságoktól mind cikkeket, mind pedig címlapötleteket. Szilassy elmondta még, hogy a magyar nyelvű Manager Magazin első száma április 28-án jelenik meg.