Erzsébet
1 °C
4 °C

A Mol a legnagyobb magyar cég

2002.07.25. 13:32
Megtartotta évek óta vezető helyét a Mol Rt. a hazai nagyvállalatok nettó árbevétel alapján összeállított rangsorában - hozta nyilvánosságra csütörtökön a Figyelő a Dun & Bradstreet Hungária Kft. által összeállított "százak klubja" listát. Több nagy cég árbevétele csökkent, az üzemi eredményt nézve tavaly a Matáv volt a legnagyobb.
A Százak Klubjában a legnagyobb nettó árbevételű magyarországi vállalkozások a Mol Rt. után az Audi Hungária Motor Kft., és a Philips Magyarország Kft. lett. A Mol Rt. nettó árbevétele meghaladta az 1.400 milliárd forintot, az Audié a 853 milliárd forintot, míg a Philips Kft.-jé 600 milliárd forintot tett ki.

Rövid rakétázás

Egy év alatt négy helyet ugrott előre a negyedik helyre a Flextronics Kft. 573 milliárd forintot meghaladó árbevételével, ami több mint duplája az egy évvel korábbinak. Az elemzés hozzáteszi, hogy mivel ezt a teljesítményt az X-Boksz játékkonzolok magyarországi összeszerelésével érte el a cég, és ezt a tevékenységet azóta Kínába telepítették át, a Flextronics vélhetően a jövő évi lista vesztese lesz.

Nem ment a nagyoknak

Az első tíz helyezett közül három cég árbevétel-csökkenést szenvedett el 2001-ben. Az Audi mintegy 46 milliárd forinttal kisebb forgalmat bonyolított 2001-ben. Az IBM Storage és a Philips forgalomcsökkenésével együtt mintegy 150 milliárd forinttal kevesebb árbevételre tett szert a három cég a megelőző évhez képest, elsősorban a forint erősödése miatt.

Betett az erős forint

A száz cég közül 19-en számoltak be csökkenő nettó árbevételről, köztük azok a Magyarországon gyártó gépipari multinacionális vállalatok, amelyek árbevétele ugyancsak a forinterősödés miatt esett vissza. Példaként említik az Opelt, a Siemens-t, illetve a Delphi-t. Ezek mellett jelentős, a forint erősödésével nem magyarázható árbevétel-csökkenést szenvedett el a Dunaferr Rt. A vesztesek közé került a Malév is az iparág recessziója miatt.

Feltörtek a tömörülők

Jelentősen javított pozícióján az E.ON Rt., amely korábban nem is szerepelt a százak klubjában és tavalyi árbevétele alapján a 20. helyre került, amit a magyarországi érdekeltségek holdingban tömörítésének köszönhet. Hasonló a helyzet a listán először megjelenő Wallis-csoporttal, amelyik a 28. helyet szerezte meg.

Jól szerepeltek a Fidesz-kedvencek

Az egyik legnagyobb bevétel-növekedést produkáló vállalkozás a 35. helyre berobbanó Vegyépszer Rt. 90 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételéből 70 milliárd forintot tesz ki az egyéves növekmény. Szintén megnégyszerezte árbevételét a Betonút Rt. a 11 milliárdos 2000. évi bevételét tavaly mintegy 40 milliárd forintra emelte. Ugyanakkor a Strabag Kft. 10 milliárd forintos árbevétel-visszaesést szenvedett el.

Sokat javult az Auchan

A kiskereskedelmi vállalkozások között a tízes élbolyban megtartotta helyét a Metro Holding Hungary Rt., noha 221 milliárd forintos árbevételével a tavalyi 9.helyről az idén a 10. helyre csúszott. Rögtön utána a 11.helyezett a Tesco Global Rt. 195 milliárd forintot meghaladó árbevétellel. Mintegy 30 helyezést ugrott előre egy év alatt az Auchan Magyarország Kft. a 63. helyre. A Corát üzemeltető Magyar Hipermarket kft. azonban a korábbi évekhez hasonlóan nem járult hozzá adatainak közléséhez.

A Matáv volt a legeredményesebb

Az üzemi eredmény szerinti rangsort a Matáv Rt. vezeti 119,4 milliárd forinttal, majd az Audi Hungária, illetve a Westel Mobil Rt. következik. Az exportárbevétel alapján az Audi Hungária Kft. az első 852 milliárd forinttal, majd az IBM és a Philips, valamint a Flextronics Kft. következik 530 milliárd forintot meghaladó exporttal.

Évek óta a MÁV Rt. foglalkoztatja a legtöbb alkalmazottat, tavaly több mint 54.000 főt. Ezt követi a Magyar Posta 43.000 alkalmazottal, majd a Matáv Rt. 16.000 alkalmazottal.

A saját tőke szerinti rangsorban 460,3 milliárd forinttal a Matáv Rt. vezet, majd az Audi következik mintegy 379 milliárd forinttal és harmadik helyezett a Mol Rt. 321,5 milliárd forinttal.

Az eszközarányos adózott eredményt tekintve az IBM Kft. került az első helyre 36,61 százalékkal, második a Benetton Kft., harmadik a Nutricia Kereskedőház Rt.

A feltörekvő piacok legértékesebb 200 vállalata között van a Matáv, az OTP Bank, és a Mol Rt. A piaci érték alapján a világ vállalatai közül a 81. helyre lépett előre az egy évvel korábbi 86. helyről a Matáv, 3,72 milliárd dolláros piaci értékkel. Az OTP Bank a 134. helyet szerezte meg 2,44 milliárd dolláros értékkel, míg a Mol Rt. a 177. helyen áll, 1,93 milliárd dollárral.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?