Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

A Mol a legnagyobb magyar cég

2002.07.25. 13:32
Megtartotta évek óta vezető helyét a Mol Rt. a hazai nagyvállalatok nettó árbevétel alapján összeállított rangsorában - hozta nyilvánosságra csütörtökön a Figyelő a Dun & Bradstreet Hungária Kft. által összeállított "százak klubja" listát. Több nagy cég árbevétele csökkent, az üzemi eredményt nézve tavaly a Matáv volt a legnagyobb.
A Százak Klubjában a legnagyobb nettó árbevételű magyarországi vállalkozások a Mol Rt. után az Audi Hungária Motor Kft., és a Philips Magyarország Kft. lett. A Mol Rt. nettó árbevétele meghaladta az 1.400 milliárd forintot, az Audié a 853 milliárd forintot, míg a Philips Kft.-jé 600 milliárd forintot tett ki.

Rövid rakétázás

Egy év alatt négy helyet ugrott előre a negyedik helyre a Flextronics Kft. 573 milliárd forintot meghaladó árbevételével, ami több mint duplája az egy évvel korábbinak. Az elemzés hozzáteszi, hogy mivel ezt a teljesítményt az X-Boksz játékkonzolok magyarországi összeszerelésével érte el a cég, és ezt a tevékenységet azóta Kínába telepítették át, a Flextronics vélhetően a jövő évi lista vesztese lesz.

Nem ment a nagyoknak

Az első tíz helyezett közül három cég árbevétel-csökkenést szenvedett el 2001-ben. Az Audi mintegy 46 milliárd forinttal kisebb forgalmat bonyolított 2001-ben. Az IBM Storage és a Philips forgalomcsökkenésével együtt mintegy 150 milliárd forinttal kevesebb árbevételre tett szert a három cég a megelőző évhez képest, elsősorban a forint erősödése miatt.

Betett az erős forint

A száz cég közül 19-en számoltak be csökkenő nettó árbevételről, köztük azok a Magyarországon gyártó gépipari multinacionális vállalatok, amelyek árbevétele ugyancsak a forinterősödés miatt esett vissza. Példaként említik az Opelt, a Siemens-t, illetve a Delphi-t. Ezek mellett jelentős, a forint erősödésével nem magyarázható árbevétel-csökkenést szenvedett el a Dunaferr Rt. A vesztesek közé került a Malév is az iparág recessziója miatt.

Feltörtek a tömörülők

Jelentősen javított pozícióján az E.ON Rt., amely korábban nem is szerepelt a százak klubjában és tavalyi árbevétele alapján a 20. helyre került, amit a magyarországi érdekeltségek holdingban tömörítésének köszönhet. Hasonló a helyzet a listán először megjelenő Wallis-csoporttal, amelyik a 28. helyet szerezte meg.

Jól szerepeltek a Fidesz-kedvencek

Az egyik legnagyobb bevétel-növekedést produkáló vállalkozás a 35. helyre berobbanó Vegyépszer Rt. 90 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételéből 70 milliárd forintot tesz ki az egyéves növekmény. Szintén megnégyszerezte árbevételét a Betonút Rt. a 11 milliárdos 2000. évi bevételét tavaly mintegy 40 milliárd forintra emelte. Ugyanakkor a Strabag Kft. 10 milliárd forintos árbevétel-visszaesést szenvedett el.

Sokat javult az Auchan

A kiskereskedelmi vállalkozások között a tízes élbolyban megtartotta helyét a Metro Holding Hungary Rt., noha 221 milliárd forintos árbevételével a tavalyi 9.helyről az idén a 10. helyre csúszott. Rögtön utána a 11.helyezett a Tesco Global Rt. 195 milliárd forintot meghaladó árbevétellel. Mintegy 30 helyezést ugrott előre egy év alatt az Auchan Magyarország Kft. a 63. helyre. A Corát üzemeltető Magyar Hipermarket kft. azonban a korábbi évekhez hasonlóan nem járult hozzá adatainak közléséhez.

A Matáv volt a legeredményesebb

Az üzemi eredmény szerinti rangsort a Matáv Rt. vezeti 119,4 milliárd forinttal, majd az Audi Hungária, illetve a Westel Mobil Rt. következik. Az exportárbevétel alapján az Audi Hungária Kft. az első 852 milliárd forinttal, majd az IBM és a Philips, valamint a Flextronics Kft. következik 530 milliárd forintot meghaladó exporttal.

Évek óta a MÁV Rt. foglalkoztatja a legtöbb alkalmazottat, tavaly több mint 54.000 főt. Ezt követi a Magyar Posta 43.000 alkalmazottal, majd a Matáv Rt. 16.000 alkalmazottal.

A saját tőke szerinti rangsorban 460,3 milliárd forinttal a Matáv Rt. vezet, majd az Audi következik mintegy 379 milliárd forinttal és harmadik helyezett a Mol Rt. 321,5 milliárd forinttal.

Az eszközarányos adózott eredményt tekintve az IBM Kft. került az első helyre 36,61 százalékkal, második a Benetton Kft., harmadik a Nutricia Kereskedőház Rt.

A feltörekvő piacok legértékesebb 200 vállalata között van a Matáv, az OTP Bank, és a Mol Rt. A piaci érték alapján a világ vállalatai közül a 81. helyre lépett előre az egy évvel korábbi 86. helyről a Matáv, 3,72 milliárd dolláros piaci értékkel. Az OTP Bank a 134. helyet szerezte meg 2,44 milliárd dolláros értékkel, míg a Mol Rt. a 177. helyen áll, 1,93 milliárd dollárral.