György
14 °C
24 °C

A Mol a legnagyobb magyar cég

2001.07.25. 18:32
Az előző évi rangsorhoz viszonyítva nem történtek látványos változások a magyarországi top-cégek Dun & Bradstreet Hungária Kft. által készített listáján. Akárcsak tavaly, a legnagyobb árbevételű magyar vállalat a Mol Rt.
Jó évet zártak a legnagyobb cégek tavaly, hiszen az első százból mindössze hat olyan akadt, amelynek az előző esztendőhöz képest csökkent a nettó árbevétele. Ezek közül három élelmiszeripari vállalkozás volt.

Kevés mozgás az első ötben

Idén is a Mol vezeti a listát több mint 1000 milliárd forintos árbevétellel, ami csaknem 39 százalékos növekedés az előző évi árbevételhez viszonyítva. A nyereséget nézve a cég már teljesített olyan fényesen, hiszen profitja a megelőző évhez képest 67 százalékkal csökkent. Az Audi Hungária megőrizte második helyét 900 milliárdos bevétellel, a 63 százalékos árbevételnövekedést felmutató Philips Magyarország 639 milliárdos árbevételével viszont a harmadik helyre szorította az IBM Magyarországot.

Tarol az old economy

A Matáv és a Magyar Villamos Művek - 445, illetve 339 milliárdos bevétellel - megőrizte 5., illetve 6. helyét. A 7. és a 8. helyre viszont a 13., illetve a 14. helyről feljött a Panrusgaz Magyar-Orosz Gázipari Rt. és a Flextronics. E két vállalat feltűnően, több mint 100 százalékkal tudta növelni árbevételét. Az első tízben így meglehetős túlsúlyban vannak a hagyományos gazdaságot képviselő vállalatok.

Nem megy az államnak

A lista eredményei jól mutatják, hogy az állami tulajdonú cégek nem képesek tartani a tempót a magántársaságokkal, hiszen az MVM Rt.-t kivéve mindegyikük hátrébb csúszott a rangsorban, és összesítve jóval tízmilliárd forint feletti veszteséget termeltek.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft