József, Bánk
-6 °C
0 °C

A legjobb magyar vállalatok

2001.09.28. 13:31
Akárcsak tavaly, idén is a Mol Rt. vezeti a Figyelő TOP 200-as listáját, amelyet a 2000. évi nettó árbevétel alapján állítottak össze. Az exportárbevételi rangsort az Audi, az alkalmazottak száma szerint felállított lajstromot a MÁV vezeti.
A Mol ezermilliárdja után az árbevétel-rangsor második helyén - ugyanúgy, mint tavaly - az Audi Hungária Motor Kft. áll (900 milliárd), míg a harmadik helyre az IBM Kft.-t megelőzve a Philips Magyarország (639 milliárd) került - mondta Nyomárkay Kázmér felelős szerkesztő a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón.

Az exportárbevétel szerinti rangsort az elmúlt évhez hasonlóan az Audi Hungária Motor Kft. (899 milliárd), az IBM Kft. (632 milliárd) és a Philips csoport (572 milliárd) vezeti. A tavalyi évhez képest nem változott az első három sorrendje a legnagyobb létszámú cégek esetében sem. A listát továbbra is a MÁV Rt. vezeti (55.000 alkalmazott), a második helyen a Magyar Posta (44 ezer), harmadikon pedig a Mol Rt. (18 ezer) áll.

66 milliárd forintos árbevétel az átlag

Az első kétszáz között a százmilliárd forintnál magasabb árbevételű társaságok száma 17-ről 27-re emelkedett. Az átlagos nettó árbevétel egy év alatt 53 milliárd forintról 66 milliárd forintra nőtt. A listán szereplő cégek összesített árbevétele 25 százalékkal nőtt, így meghaladta a 13.000 milliárd forintot. Az első 200 cég kivitele a 7.943 milliárd forintos magyar export 63 százalékát tette ki.

A 200 cég a tavalyi évben 655 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, az adózás előtti eredményt figyelembe véve az első helyen a Matáv áll, a második az Audi, a harmadik a Westel. A legnagyobb saját tőkével az elmúlt évhez hasonlóan a MÁV Rt. rendelkezik, míg a 2. és 3. helyen változatlanul a Mol és a Matáv szerepel.

Módszer
A Figyelő TOP 200 tagjává válni nem szubjektív döntésen múlik, hanem a tényleges gazdasági sikeren - hangzott el a sajtótájékoztatón. A kétszáz vezető vállalat listája nemzetközileg elfogadott sztenderdek alapján készül, és objektíven méri az előző év gazdasági teljesítményeit. A TOP 200 cégei ugyanúgy meghatározzák a hazai gazdaság alakulását, mint ahogy a Fortune magazin 500-as listáján szereplő vállalatok a világgazdaságét.

Hat díj a gálán

Azok a cégek, amelyek a kétszázas élcsapatból is kiemelkednek, a Figyelő TOP 200 Gálán díjat vehetnek át. Idén díjat kap a legnagyobb árbevétel-növekményt elérő és az adózott eredményét legnagyobb mértékben növelő (legtöbbet fejlődő) cég, illetve az előző évhez képest az árbevétel alapján összeállított listán legnagyobb ugrást végrehajtó és a legnagyobb tőkearányos nyereséget elérő vállalat is.

A cégek egy ötödik, kevésbé számszerűsíthető kategóriában is versenyeznek egymással: díjat kap a közösségi célokért legtöbbet tevő társaság is. A "felelősségtudat-díj 2000" elismerést az a vállalat nyerheti el, amelynek társadalmi programjait és a civil közösségért végzett munkáját a szervezők és a Gála támogatói a legeredményesebbnek találják. Idén először a legeredményesebb női menedzser is díjat kap. Egyéni díjkategóriáról lévén szó, a nyertes kiválasztása során az ismertséget és a teljesítményt együttesen veszik számításba, a cégek véleménye és az objektív szempontok egyaránt szerepet játszanak.