Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Egymilliárdot buknak a Suzuki-kereskedés hitelezői

2008.04.17. 07:45
A Top-Autó csoport jelzálogjoggal nem rendelkező hitelezői egy fillért sem látnak a felszámolás során befolyó nettó 500-700 millió forintból.

Mintegy egymilliárd forint adósság maradhat a Top-Autó Kft. és a Top-Autó 2 Kft. felszámolása után - tudta meg a Napi. A Suzukik forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó cégcsoport összesen 1,6 milliárd forint tartozással húzta le a rolót még 2006 végén, vélhetően a gyors terjeszkedés és az ehhez kapcsolódó túlzott hitelfelvétel okozta a bukást.

Az annak idején a Suzuki-márkakereskedések élmezőnyébe tartozó két társaság önmaga ellen kezdeményezett felszámolást, de az APEH már 2005 és 2006 őszén is végrehajtást rendelt el a Top-Autó 2-vel szemben. A csoport négy fővárosi ingatlanából három már tavaly elkelt, a pályázatokban megjelölt irányárnál nagyobb bevételt, összesen csaknem nettó félmilliárd forintot hozva.

A Frangepán utcai telephelyet a Porsche Hungaria vásárolta meg 210 millió forintért (plusz áfa). A hasonló áron értékesített Külső Váci úti márkakereskedés helyén egy gumiabroncs-kereskedés nyílt, a Hajdú utcai ingatlanért pedig nettó 56 millió forintot kapott a felszámoló. Most eladósorba került a XV. kerületben, a Szántóföld utcában található 10 ezer négyzetméteres ipartelep is, nettó 200 milliós irányáron - tudtuk meg Tihanyi Ernő felszámolóbiztostól, a Dr. Felső Vállalkozásszervező és Csődtanácsadó Kft. munkatársától. Az ajánlatokat április 28-án lehet benyújtani a felszámolóhoz.

Ezt az ingatlant még azért nem hirdették meg, mert a környezetvédelmi vizsgálatok során kiderült: a területen kármentesítésre van szükség. A cégcsoport hitelezői közül csak a jelzálogjoggal rendelkező, az eredeti 1,6 milliárdos követelésállomány mintegy kétharmadát, körülbelül egymilliárd forintot jegyző bankok látnak pénzt a felszámolásból.

A legnagyobb hitelezőnek számító OTP Bank már teljes mértékben hozzájutott követeléséhez, míg az, hogy az MKB hogyan jön ki a felszámolásból, az említett XV. kerületi ingatlan vételárán múlik. Az ezen a telken szintén jelzálogjoggal bíró, az OTP-csoporthoz tartozó Merkantil Bank viszont - amely az összes autót is lefoglalta - nem jár ilyen jól, a hitelezők közül e társaságé lehet a legnagyobb veszteség.

A jelzálogjoggal nem rendelkező hitelezők - köztük a szervizeléshez és az autók értékesítéséhez szükséges anyagok, eszközök, szolgáltatások szállítói - viszont kifejezetten rosszul jártak, hiszen ők egy fillért sem látnak a felszámolásból, míg az adóhivatal 10-20 millió forintjára vethet keresztet.