Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Egymilliárdot buknak a Suzuki-kereskedés hitelezői

2008.04.17. 07:45
A Top-Autó csoport jelzálogjoggal nem rendelkező hitelezői egy fillért sem látnak a felszámolás során befolyó nettó 500-700 millió forintból.

Mintegy egymilliárd forint adósság maradhat a Top-Autó Kft. és a Top-Autó 2 Kft. felszámolása után - tudta meg a Napi. A Suzukik forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó cégcsoport összesen 1,6 milliárd forint tartozással húzta le a rolót még 2006 végén, vélhetően a gyors terjeszkedés és az ehhez kapcsolódó túlzott hitelfelvétel okozta a bukást.

Az annak idején a Suzuki-márkakereskedések élmezőnyébe tartozó két társaság önmaga ellen kezdeményezett felszámolást, de az APEH már 2005 és 2006 őszén is végrehajtást rendelt el a Top-Autó 2-vel szemben. A csoport négy fővárosi ingatlanából három már tavaly elkelt, a pályázatokban megjelölt irányárnál nagyobb bevételt, összesen csaknem nettó félmilliárd forintot hozva.

A Frangepán utcai telephelyet a Porsche Hungaria vásárolta meg 210 millió forintért (plusz áfa). A hasonló áron értékesített Külső Váci úti márkakereskedés helyén egy gumiabroncs-kereskedés nyílt, a Hajdú utcai ingatlanért pedig nettó 56 millió forintot kapott a felszámoló. Most eladósorba került a XV. kerületben, a Szántóföld utcában található 10 ezer négyzetméteres ipartelep is, nettó 200 milliós irányáron - tudtuk meg Tihanyi Ernő felszámolóbiztostól, a Dr. Felső Vállalkozásszervező és Csődtanácsadó Kft. munkatársától. Az ajánlatokat április 28-án lehet benyújtani a felszámolóhoz.

Ezt az ingatlant még azért nem hirdették meg, mert a környezetvédelmi vizsgálatok során kiderült: a területen kármentesítésre van szükség. A cégcsoport hitelezői közül csak a jelzálogjoggal rendelkező, az eredeti 1,6 milliárdos követelésállomány mintegy kétharmadát, körülbelül egymilliárd forintot jegyző bankok látnak pénzt a felszámolásból.

A legnagyobb hitelezőnek számító OTP Bank már teljes mértékben hozzájutott követeléséhez, míg az, hogy az MKB hogyan jön ki a felszámolásból, az említett XV. kerületi ingatlan vételárán múlik. Az ezen a telken szintén jelzálogjoggal bíró, az OTP-csoporthoz tartozó Merkantil Bank viszont - amely az összes autót is lefoglalta - nem jár ilyen jól, a hitelezők közül e társaságé lehet a legnagyobb veszteség.

A jelzálogjoggal nem rendelkező hitelezők - köztük a szervizeléshez és az autók értékesítéséhez szükséges anyagok, eszközök, szolgáltatások szállítói - viszont kifejezetten rosszul jártak, hiszen ők egy fillért sem látnak a felszámolásból, míg az adóhivatal 10-20 millió forintjára vethet keresztet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?