Tekla
8 °C
20 °C

Túl vannak a cégek a mélyponton

2007.02.01. 10:51
Közzétette idei első nagyvállalati konjunktúraindexét az Ecostat. A kancelláriaminisztérium gazdaságelemző intézete szerint folytatódik a 100 legnagyobb vállalat lassú bizalomerősödése. A tavaly szeptemberi mélypont óta 8 százalékpontot emelkedett a mutató, de még így is rosszabb 50 százaléknál, és alacsonyabb, mint június előtt bármikor.

Az Ecostat Top 100 konjunktúraindexe januárban elérte a 48 százalékot, értéke az előző hónaphoz viszonyítva két százalékponttal emelkedett. A szeptemberi bizalmi mélypont óta eltelt négy hónapban a konjunktúramutatók értéke 8 százalékponttal nőtt, az indexek trendvonala emelkedőre váltott – olvasható az év elejétől a Miniszterelnöki Hivatal alá sorolt gazdaságelemző intézet jelentésében.

Az exportban bíznak

A nagyvállalatok idei első félévi üzleti várakozásait az előző hónapokénál valamivel nagyobb fokú bizakodás jellemzi. A cégek 31 százaléka a gazdaság kismértékű javulásában bízik. Ugyanekkora azok aránya, akik a saját cégük működési feltételeinek javulására számítanak. A termelés bővítését a 100 legnagyobb cég 55 százaléka tervezi, a cégek egytizede dinamikus növekedésre számít.


Az Ecostat jelentése kiemeli, hogy az élénk külpiaci értékesítés jelentős mértékben ellensúlyozza a költségvetési szigorítással összefüggő kereslet csökkenését. Ezt azért nevezik fontosnak, mert a belföldi kereslet vállalati megítélése az utolsó két hónaphoz képest romlott. A hazai piac szűkülését a novemberi 38 és a decemberi 42 százalékos arány után a nagyvállalatok 45 százaléka valószínűsíti.

A gazdasági környezet változásáról a nagyvállalatok összességében pesszimista véleményt fogalmaztak meg. A kiszámíthatóság gyengülését 55 százalékuk feltételezi. Saját pénzügyi helyzetükről viszont jobb képük van: a pénzügyi nehézségek előfordulását valószínűsítő cégek aránya 53 százalékról 42 százalékra csökkent.

Csökkenő beruházások

A javuló konjunktúraindex ellenére a vállalatok beruházási aktivitása tovább romlik. A Top 100 körében az Ecostat a fejlesztések szerényebb élénkülésével, a beruházások néhány százalékpontos növekedésével számol. Bár a vállalatcsoport beruházási aktivitása magas szintű, értéke 67 százalék, ez négy hónapja folyamatos csökkenést mutat: októberben még 78 százalékon állt ez a mutató.

Az inflációs várakozások nem változtak jelentősen: a nagyvállalatok várakozása szerint 2007-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 5,4 százalék lehet, ez jóval alacsonyabb a 6 százalék fölötti elemzői prognózisoknál. A vállalkozások értékesítési árainak előrejelzésében nagyfokú visszafogottság érezhető, az áremelések tervezett mértéke átlagosan 1,7 százalék – olvasható a konjunktúra-előrejelzésben.