Judit
2 °C
7 °C

Túl vannak a cégek a mélyponton

2007.02.01. 10:51
Közzétette idei első nagyvállalati konjunktúraindexét az Ecostat. A kancelláriaminisztérium gazdaságelemző intézete szerint folytatódik a 100 legnagyobb vállalat lassú bizalomerősödése. A tavaly szeptemberi mélypont óta 8 százalékpontot emelkedett a mutató, de még így is rosszabb 50 százaléknál, és alacsonyabb, mint június előtt bármikor.

Az Ecostat Top 100 konjunktúraindexe januárban elérte a 48 százalékot, értéke az előző hónaphoz viszonyítva két százalékponttal emelkedett. A szeptemberi bizalmi mélypont óta eltelt négy hónapban a konjunktúramutatók értéke 8 százalékponttal nőtt, az indexek trendvonala emelkedőre váltott – olvasható az év elejétől a Miniszterelnöki Hivatal alá sorolt gazdaságelemző intézet jelentésében.

Az exportban bíznak

A nagyvállalatok idei első félévi üzleti várakozásait az előző hónapokénál valamivel nagyobb fokú bizakodás jellemzi. A cégek 31 százaléka a gazdaság kismértékű javulásában bízik. Ugyanekkora azok aránya, akik a saját cégük működési feltételeinek javulására számítanak. A termelés bővítését a 100 legnagyobb cég 55 százaléka tervezi, a cégek egytizede dinamikus növekedésre számít.


Az Ecostat jelentése kiemeli, hogy az élénk külpiaci értékesítés jelentős mértékben ellensúlyozza a költségvetési szigorítással összefüggő kereslet csökkenését. Ezt azért nevezik fontosnak, mert a belföldi kereslet vállalati megítélése az utolsó két hónaphoz képest romlott. A hazai piac szűkülését a novemberi 38 és a decemberi 42 százalékos arány után a nagyvállalatok 45 százaléka valószínűsíti.

A gazdasági környezet változásáról a nagyvállalatok összességében pesszimista véleményt fogalmaztak meg. A kiszámíthatóság gyengülését 55 százalékuk feltételezi. Saját pénzügyi helyzetükről viszont jobb képük van: a pénzügyi nehézségek előfordulását valószínűsítő cégek aránya 53 százalékról 42 százalékra csökkent.

Csökkenő beruházások

A javuló konjunktúraindex ellenére a vállalatok beruházási aktivitása tovább romlik. A Top 100 körében az Ecostat a fejlesztések szerényebb élénkülésével, a beruházások néhány százalékpontos növekedésével számol. Bár a vállalatcsoport beruházási aktivitása magas szintű, értéke 67 százalék, ez négy hónapja folyamatos csökkenést mutat: októberben még 78 százalékon állt ez a mutató.

Az inflációs várakozások nem változtak jelentősen: a nagyvállalatok várakozása szerint 2007-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 5,4 százalék lehet, ez jóval alacsonyabb a 6 százalék fölötti elemzői prognózisoknál. A vállalkozások értékesítési árainak előrejelzésében nagyfokú visszafogottság érezhető, az áremelések tervezett mértéke átlagosan 1,7 százalék – olvasható a konjunktúra-előrejelzésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?