Piroska
-1 °C
5 °C

A tőzsde is nyer saját rekordjain

2004.12.02. 09:11
Nem csak a tőzsdei cégek teljesítettek jól az idén - a nyereség 78 idén százalékkal nőtt -, hanem a tőzsde is: ez évi, akár az egymilliárd forintot is meghaladó profitjára a parketten szereplő cégek többsége is büszke lenne.
Négy éve nem látott forgalmi rekordot ért el az elmúlt hónapban a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciója, ennél magasabb havi üzletkötést utoljára 2000 elején regisztrált a tőzsde. A soha nem látott magasságba emelkedő index - tegnap történelmi maximumán, 14 318 ponton zárt a BUX, míg három hete még 14 491 pont is volt a napi maximum - igencsak meghozta a befektetők étvágyát: novemberben összesen 661 milliárd forint értékben (duplikált adat) cseréltek gazdát részvények a parketten. Ez az egy évvel ezelőtti érték több mint duplája, míg az előző havi adatokat mintegy 200 milliárd forinttal, közel 50 százalékkal múlja felül.

Növekvő brókercégek

Az elmúlt hónapban két brókercég is átlépte a bűvös 100 milliárd forintos határt, de összességében minden befektetési szolgáltató igen komoly javulásról számolhatott be. Az Erste megőrizte múlt havi elsőségét, és éves összehasonlításban is kimagaslóan vezet, idén eddig több mint ezermilliárd forintnyi üzletnél segédkezett a társaság. A dobogó többi fokán sem volt változás a sorrend tekintetében, a Cashline és a Concorde még éves szinten is egymást követi. A prompt szekció forgalmának legnagyobb részét természetesen most is a részvények adták, de látványosan, többszörösére emelkedett a hitelpapírok (közel 100 milliárd) és az állampapírok (23 milliárd) forintos volumene.

Hasonlóan nagyot robbantott a határidős piac is, az egyedi részvények téren továbbra is a Cashline bizonyult legaktívabbnak, míg a határidős indexkereskedelem területén megőrizte vezető pozícióját a Buda-Cash. A piaci felfutás magának az értéktőzsdének is igen jó üzlet, a BÉT az idén csupán 7 milliárd forintos napi átlagforgalomra számított a részvényszekcióban, ezzel szemben a 2004-es átlagforgalom 10,2 milliárd forint. Ez pedig nemcsak a tőzsde bevételeire, hanem a nyereségére is igencsak jótékony hatással lesz.

Túlszárnyalt várakozások

A BÉT vezetése a már említett konzervatív eredménybecslés alapján mintegy 700 millió forintos nyereségre számított az idén - tavaly 129 millió, míg 2002-ben 59 millió forint volt az adózott eredmény -, de ha minden jól megy, ez az összeg egy Mikulás-rallyval elérheti majd az 1-1,2 milliárd forintot is. Piaci hírek szerint a májusi tőzsdeügylet, amelyben a részvények 50,6 százaléka cserélt gazdát, 10-12 milliárd forintra értékelte a BÉT-et, ez az összeg az idei eredménnyel számolva tehát egyáltalán nem volt elrugaszkodott, hiszen a tőzsderészvények így mindössze 10-es P/E-vel rendelkeznek.

Saját részvényeket vesznek a tőzsdei cégek
Sajátrészvény-vásárlási dömping jellemzi most a hazai tőzsdei cégeket, az elmúlt két napban három társaság is ilyen típusú tranzakciókat jelentett be. A BorsodChem hétfőn és kedden 1892 és 1915 forint közötti árfolyamon vásárolt összesen 64 582 törzsrészvényt. Ezzel ugyan a cég sajátrészvény-állománya 794 705 darabra nőtt, de még mindig messze van a lehetséges 2 milliós mennyiségtől, amit az igazgatóság maximumként megjelölt. A vegyipari céghez csatlakozott tegnap a Garphisoft és az OTP is. Az utóbbi 5322 forintos átlagáron 215 348 darab törzsrészvény vett meg, és így már 10 867 014 darabbal rendelkezik, míg a Graphisoft 1348 forintos átlagáron 50 ezer értékpapírt vásárolt.