Auguszta
-4 °C
2 °C

Az MDF tőzsdére vinné az állami cégeket

2006.03.21. 11:25
A vállalatok hatékonyabb működése és a korrupció lehetőségének megszűnése miatt tőzsdére vinné az állami cégeket az MDF. A kisebbik ellenzéki párt nem a teljes állami vagyon tőzsdei forgalmát tervezi, egy-egy cégnek csak tíz százaléka forogna a parketten.
Az MDF az állami vállalatok tulajdoni részének 10 százalékát tőzsdére vinné - jelentette be Katona Kálmán, az országos választmány elnöke kedden. A tőzsdére vitt vállalatoknál megszűnne a korrupció lehetősége, és átláthatóvá válna a működés. A veszteséges cégek a bejutás reményében ösztönzést kapnának gazdálkodásuk rendbetételére - indokolta a javaslatot a politikus.

Katona Kálmán a tőzsdére vihető vállalatok között említette a Szerencsejáték Zrt.-t, a Magyar Villamos Műveket, a Magyar Posta Zrt.-t, valamint a Concordia Közraktár Zrt.-t. A tőzsdei részvénykibocsátás előnyeiről elmondta: mivel a tőzsdére lépés szigorú feltételekhez kötött, a kibocsátó cégek részletes, a tőkepiac szabályainak megfelelő gazdasági-számviteli átvilágításon esnének át, és átláthatóan, ellenőrizhető módon működnének. Mint mondta, a részvényárfolyam egyben bizonyítvány is a vállat értékéről, a vállalatvezetés teljesítményéről.

A tőzsdére vitellel az MDF szerint megszűnne az az állapot, "hogy az állam jutalomként teszi az állami vállalatok élére a vezetőket, és onnan amit lehet, kiszipkáz". A magyar kisbefektetők is részesedhetnének a jól működő vállalatok hasznából, s így a befolyó profit nagy része is náluk maradna, míg az állami vállalatok papírjainak megjelenése pedig új lendületet adna a Budapesti Értéktőzsdének - indokolta a javaslatot Katona Kálmán. Az MDF szerint a következő három évben legalább két tucat állami vállalat részvényeit lehetne bevezetni a tőzsdére.