Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Duplázni is lehetett a tőzsdén

2006.04.03. 16:11
2006 egyelőre nem igazolta az óvatosságra intő prognózisokat a közép-kelet-európai régióban, de a meghatározó nemzetközi részvénypiacokon sem. Jó negyedév van a befektetők mögött, az olajárak több mint 10 százalékos emelkedése sem zavarta meg a felfokozott hangulatot. A fejlett és fejlődő piacok közötti kamatkülönbözet csökkenése elsődlegesen a kötvény- és devizapiacon okozott érdemi mozgásokkal járó aktivitást.
A régióban a húzóerőt egyértelműen az orosz piac jelentette, amely október és február között félelmetes, robbanásszerű emelkedést mutatott, egyáltalán nem függetlenül a szakértők mind magasabbra emelt hosszú távú olajár-prognózisától. Meglepő vagy sem, a BUX - elsődlegesen a gyógyszergyártók és a Mol árfolyammozgásának köszönhetően - lényegesen felülteljesített a lengyel és a cseh piachoz képest.

A szektorok között mazsolázgatva kitűnik, főleg a gyógyszeripar jelentett igazi húzóerőt. A március egyébként is robbanást hozott a felvásárlási aktivitásban, amely így "még jobban eladhatóvá tette" a fundamentálisan egyébként is vonzó, mind magasabb szinteken értékelt gyártókat a régióban. Az Egis három hónapos távlatban a második legnagyobb növekedést (40,7 százalékot) produkáló gyógyszerpapír volt saját szektorában az európai feltörekvő piaci tőzsdéken.

A klasszikus szektorokban szereplő cégek közül ezzel nemzetközi összehasonlításban a legjobb magyar papír lett. Az Emász az áramszolgáltatók között egy harmadik helyett csípett meg, mind a háromhavi (17,3 százalékos), mind az egyévi (33,9 százalékos) áremelkedésével. A Mol ez évi 7,2 százalékos, illetve egy év alatt elért 36,4 százalékos növekedésével egyaránt a középmezőnyben helyezkedik el. Az orosz Lukoil, a cseh Unipetrol és az osztrák OMV részvényeinek ára egyaránt több mint duplájára nőtt egy év alatt.

A bankbefektetők között csalódnia kellett annak, aki a pesti parketten maradt. Az osztrák Raiffeisen kiemelkedett a mezőnyből, de például a lengyel PKO is kiváló választásnak bizonyult, az OTP viszont egy év alatt nem emelkedett tíz százalékot sem. A Magyar Telekom még az elmúlt három hónapos 2,9 százalékos esésével is a középmezőnyben van szektortársaihoz képest, az utóbbi évet tekintve azonban sereghajtó két százalék alatti növekedésével.

Hazai nyerők

Az első negyedévben itthon a Fotex fejére kerül a korona. A tavalyi év nagy nyertese az idei három hónapban már akkora százalékos ugrásnál tart, mint 2005 egészében. Nagyon jól hajrázott a Synergon, brókerkörökben felvásárlási és egyéb pletykák hajtják mind magasabbra az árfolyamot, és a négyéves csúcs elérése már semmiképpen sem vehető el a papíroktól.

A nagyok közül az Egis került be 47 százalékos növekedéssel az első háromba, a Richter és a Mol kevéssel a BUX 11 százalékos növekedése felett, az OTP kicsit alatta teljesített, míg a Richter minimálisan növekedett. Ugyanakkor mindössze két cég, a TVK és a Nabi papírjai érnek ma kevesebbet, mint három hónappal ezelőtt.

Amerika és Európa is szárnyalt

Ha nem is annyira, mint a fejlődő régiók, azért az amerikai és nyugat-európai piacok is szép hozamot biztosítottak a befektetőknek. Olyannyira, hogy az amerikai S&P500 utoljára 7 évvel ezelőtt, 1999-ben zárt utoljára ilyen kitűnő első negyedévet. Na persze ez is mindössze 3,7%-os emelkedést jelent. Mindeközben a Nasdaq az év első három hónapjában 2000 óta nem tudott a jelenlegi 6,1 százalékoshoz hasonló növekedést produkálni. Fontos megjegyeznünk, hogy a kialakult, összességében pozitív mérleg annak ellenére realizálódott, hogy a FED-et látszólag semmi sem gátolhatja meg az irányadó kamatláb 5 százalék fölé emelésében.

A szektorokat tekintve a távközlési szféra emelkedése dominálta ebben a periódusban, ez azonban korántsem egy kitűnő növekedési sztorinak, nem is meglepetés erejű osztalékoknak, hanem egy újabb megatranzakciónak volt köszönhető: az AT&T ugyanis március elején bejelentette, összesen mintegy 67 milliárd dollárért felvásárolja a Bellsouth-t. Az olajárak 10 százalékos emelkedése szintén megtette hatását, az energiaszektor a tengerentúlon a második legnagyobb nyertes lett. Érdekes azonban, hogy ezalatt az öreg kontinensen az olaj- és gáziparban érdekelt cégek hasonló mértékű teljesítménye csak jóval rosszabb helyezést volt képes hozni a szektornak.

Európában eseménydúsabban telt 2006 első három hónapja. Hihetetlen mértékben megugrott a felvásárlási és fúziós aktivitás, ami nem kis mértékben segítette az indexeket abban, hogy 5 éves csúcsuk közelébe, illetve azok fölé emelkedjenek. A német DAX és a londoni FTSE is újra 6000 pont fölötti értékeken forog. Történik mindez annak ellenére, hogy az elmúlt három hónap tapasztalatai alapján minden jel arra mutat: Európában is kibontakozhat egy kamatemelési ciklus.