Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tíz százalék után meddig eshet a BUX?

2006.05.18. 13:42
Szinte példátlan, közel három százalékos eséssel nyitotta a napot a tőzsde, a BUX ezután visszakapszkodott, és átmenetileg minimális, 0,1 százalékos pluszba is került a tegnapi záráshoz képest, hogy dél körül már újból negatív legyen a mutató. A nap végül 0,7 százalékos bukással zárult, a vezető papírok közül csak az OTP és Magyar Telekom tudott pluszt elérni. Az esés folytatódhat, de az valószínűtlen, hogy sokkal nagyobb mértékű legyen.
Török összeomlás, nyersanyagárak esése, kamatemelési várakozások fokozódása - ezek a fő okai a budapesti, a régiós, sőt, a feltörekvő piacok mellett az európai tőzsdéket is elérő zuhanásnak. A BUX múlt heti, hétfőn elért 25 550 pontos csúcsától immár tíz százalékos mínuszba került alig több mint egy hét leforgása alatt. Ugyanakkor a jelenlegi 22 500-22 600 körüli szint alig néhány hónappal ezelőtt még kiválónak számított volna. A nap végére majdnem ebben a tartományban ragadt az index, 22 732 ponton, az előző naphoz viszonyítva 0,7 százalékos, 155 pontos eséssel zárt. A vezető papírok az OTP 1,9 a Magyar Telekom 0,3 százalékkal erősebben, az Egis 1,7, a Richter 2, a Mol 2,8 százalékkal gyengébben zárt. Az olajpapírt a portfolio.hu által megkérdezett elemzők már "túladottnak" tartják, a jelenlegi 22 354 forintos árral szemben 23 900 - 24 ezer forint körüli árat tartanának reálisnak.

Mi történt?

Kedden a világ szinte összes tőzsdéje lefele vette az irányt: a háttérben az újból felerősödött amerikai kamatemelési várakozások állnak. A jelenlegi, 5 százalékos kamat már önmagában sem kedvez a tőzsdéknek, a további emelkedés további tőkét irányíthat a hosszú lejáratú amerikai államkötvények piacára. Ugyanakkor Háda Bálint, a Quaestor elemzője az Indexnek hangsúlyozta: ezzel párhuzamosan egyre erősebb a piacon az nézet is, hogy az Európai Központi Bank is negyedévente 0,25 százalékkal emeli, egészen 3,25 százalékig a kamatot, és Japánban is egyre erősödnek az államkötvények hozamának emelkedését illető várakozások.

Ez utóbbinak azért is van a magyar tőzsde esetében jelentősége, mert az egyik, a piacon terjedő nézet szerint a legutóbbi, a múlt hét elejéig tartó felfutásba utolsóként japán befektetők szálltak be, közel a 24 ezer pontos szinthez, egy ottani jogszabályváltozás ugyanis kedvezőbbé tette az európai befektetéseket.

Ugyanakkor a magyar bukás nagyobb volt az utóbbi napokban, mint a régiós. Ez alapvetően azzal magyarázható, hogy a magyar piacon meghatározó Mol és a hazai gyógyszerpapírok számára is külön kedvezőtlen helyzet alakult ki: az olajárak esése, ezzel összefüggésben az orosz piac esése mindhárom papírra hatott. A Mol esetében pedig további rossz hír, hogy úgy tűnik mégsem lesz befutó a BP Plc oroszországi vállalkozása, a 2-3 milliárd értékű Udmurtnyefty olajkitermelő társaságra folyó licitben. Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: míg rövidtávon a nyersanyag árak további csökkenése negatív hatással van a tőzsdére, hosszabb idő alatt már éppen ez tehet jót. A nyersanyagárak csökkenésével ugyanis csökken az amerikai infláció, a kamatemelési várakozás és akár kamat is, ami a tőzsdére irányítja a befektetéseket.

Meddig tart?

Sarkadi Szabó Kornél szerint bár jósolni nehéz, az lényegében kizárható, hogy a BUX rövidtávon 20 ezer pont alá süllyedjen, sőt a 20-21 ezres tartomány is az olajárak további visszaesését, és ezzel a Mol "beszakadását" feltétezné. A szakértő szerint az várható, hogy néhány napon belül az európai börzék, majd a magyar tőzsde is megnyugszik, majd kivárás jellemzi a piacot a következő, június közepén esedékes amerikai kamatdöntésig.

A portfolio.hu elemzésében 2005 januárja óta vizsgálta a BUX mozgását, és megállapította: a tökéletesen tiszta bika trendben (közel duplázódó index) a jelenlegi csupán a negyedik jelentősebb korrekció (2005 márciusában 18 878 pontos csúcsról, 2005 októberében 23 471 pontos csúcsról, 2006 márciusában pedig 24 164 pontos csúcsról indult érdemi lejtmenet).

Miközben időről időre döntött új abszolút csúcsokat az index, a legtovább tartó korrekciós időszakban sem kellett a csúcson beszállóknak még 20 százalékos veszteséget sem "kiülniük". A hirtelen esések időszaka valamennyi esetben nagyságrendileg két hetes időtávot jelentett, azaz az akkori csúcsokról a lokális minimum értékeket ennyi időn belül érte el a BUX. Mindössze 2005 márciusában fordult elő, hogy a 9 napos mélyrepülés után elért minimumértéknél (16 444 pont) egy visszahúzást követően alacsonyabb szintre került vissza az index, ekkor két hónapos oldalazás után sikerült megtalálni a tényleges mélypontot (15 693 pont).

A tavalyi őszi volt a legnagyobb bukta

Az előző másfél év eddigi legsúlyosabb lejtmenetét 2005 októbere hozta, amikor 11 kereskedési nap alatt 18%-kal szakadt a jelenlegi szintnél magasabb, 23,471 pontos magasságból indulva az index. Ezt követően láthattuk mindeddig utoljára 20 000 pont alatt az indexet. A keddi, 4 százalékos zuhanással a múlt hét hétfőn beállított 25 550 pontos történelmi csúcstól több mint 10 százalékos távolságba került a BUX. Hasonló szinteken már 2005 szeptemberében is forgott az index.

A régió meghatározó indexei közül az orosz RTS (1795 pontos abszolút csúcs) esetében nagyobb hanyatlást lehetett tapasztalni, a lengyel WIG20 a cseh PX50 viszont nagyságrendileg hasonló mértékű eséssel távolodott el saját történelmi csúcsától.