Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb zuhanás a tőzsdén

2006.05.24. 17:32
3,6 százalékos eséssel, 20 901 ponton fejezte be a napot a BUX. Valamennyi vezető papír esett, a legnagyobb mértékben a Mol és a Magyar Telekom.

5,6 százalékot buktak reggel óta a Mol-részvények tulajdonosai, az olajpapír egyértelműen a nap legnagyobb vesztesének tűnik a tőzsdén. Nem sokkal maradt el a Magyar Telekom és az OTP sem: előbbi 4,9, utóbbi 4,1 százalékot ment lefelé, a vezető részvények közül csak a gyógyszerpapírok úszták meg a szerdát. Az Egis 1,9 százalékkal zárt lejjebb, a Richter viszont fillére tartotta tegnapi árát.

A BUX a reggeli, kisebb emelkedés után egész nap meredeken lefelé tartott, kora délután pedig ötszázalékos minuszban, 20 640 pontos mélységben is járt, hogy aztán 20 901 ponton, 3,6 százalékos eséssel fejezze be a napot.

A zsűri nemzetközi

Továbbra is nemzetközi folyamatok határozzák meg a budapesti tőzsdei mozgásokat is. A részvénypiacokról az amerikai kamatok emelésével - és az európai kamatok emelkedését illető egyre erősebb várakozások miatt - folytatódik a tőkekivonás, mondta az Indexnek Szálkai András, az Erste Bank elemzője. A lengyel börze 4,1, a cseh 4,2, a török 3 százalékos mínusszal zárta a napot, de hogy nem csak a feltörekvő piacok esnek, mutatja: a német tőzsde is 1,3 százalékkal ment lejjebb.

A szakértő szerint bár úgy tűnik, véget ért az elmúlt 2-3 éves aranykor, egyelőre korai lenne trendfordulóról beszélni. Megjósolhatatlan, mikor és milyen szinten vélik úgy a befektetők, hogy újra érdemes általában, illetve kifejezetten a feltörekvő piacokon részvényt venniük. Utóbbiak kapcsán megjegyezte: noha szinte divat volt a Magyarországot is magába foglaló, feltörekvő régiókban befektetni, az e mögött álló gazdasági megfontolás nem változott. Továbbra is arra lehet számítani, hogy a gazdasági növekedés ezekben az országokban jelentősen meghaladja a fejlett piacok mutatóit. Az újbóli beszállás mellett szól, hogy az utóbbi napok zuhanása után a magyar részvények árfolyama már kifejezetten vonzóvá vált, a társaságok gazdasági mutatói és kilátásai alapján jelenleg olcsón lehet papírokat venni.

H5N1 a háttérben?

A madárinfluenzáról egyelőre nem tudjuk, hogy ténylegesen kialakult-e az a vírus, amely már emberről emberre is képes fertőzni, így Szálkai András szerint nem megalapozottak a hírek, amelyek a részvénypiacok esését egy járvány veszélyével hozzák összefüggésbe. Tény: bármilyen világméretű fertőzés a világgazdaság, a vállalati teljesítmények jelentős visszaesését okozná, így a tőzsdék zuhannának, de jelenleg nincs erre vonatkozó információ.