Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pál Árpád az új tőzsde-vezérigazgató

2006.09.28. 12:25
Pál Árpád közgazdász, egyetemi adjunktus tölti be október 1-jétől a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatói posztját. Az új uniós tőkepiaci szabályrendszer, a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) jövő évi bevezetésével megnyílik a lehetőség arra, hogy a részvények a tőzsdén kívüli forgalomban is gazdát cseréljenek.

Pál Árpád közgazdász, egyetemi adjunktus tölti be október 1-jétől a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatói posztját - jelentette be Szalay-Berzeviczy Attila, a tőzsde elnöke.

Pál Árpád az elmúlt 15 évben pénzügyi területen, közelebbről a bankszektorban és befektetési területen is tevékenykedett. Dolgozott egyebek közt a Budapest Banknál, a Postabank privatizációjakor a bank vezérigazgatójának tanácsadója volt, később a Postabankot megvásárló Erste Banknál folytatta pályafutását. A Budapesti Corvinus Egyetemen 1993-tól tanít, 2005-től az intézmény adjunktusa.

Vevői oldal


Pál Árpád

A korábbi vezérigazgató, Horváth Zsolt augusztus elején mondott le posztjáról. Távozása után Mohai György vezérigazgató-helyettes megbízottként látta el a vezérigazgatói feladatokat. Mohai György vezérigazgató-helyettesként folytatja munkáját a BÉT-en.

Pál Árpád szerint a BÉT eredményes működését a jövőben a vevői oldal szélesítésével, illetve új termékekkel lehet biztosítani, továbbá meg kell ragadni minden lehetőséget az együttműködésre - például a Kelerrel. Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök a BÉT előtt álló feladatokról szólva egyebek közt az új uniós tőkepiaci szabályrendszer, a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) jövő évi bevezetését emelte ki, ami sok teendőt ró a tőzsdére. A MiFID értelmében az uniós tőkepiaci szolgáltatók külön engedély nélkül tevékenykedhetnek más tagállamokban és a helyi tőzsdének is bárki tagja lehet. Ezért a magyar piaci szereplők védelme érdekében a BÉT 5 millióról 30 millió forintra emelte a tőzsdei csatlakozás egyszeri díját.

Szabad lesz a részvényadásvétel

Új elem lesz a szabályozásban az is, hogy megszűnik az úgynevezett tőzsdekényszer, azaz a tőzsdei vállalatok részvényeivel a tőzsdén kívül is lehet majd kereskedni, ami forgalmat vonhat el. A forgalom növelése érdekében a BÉT még agresszívebb kíván lenni a tőzsdei cégek verbuválásában - mondta a BÉT elnöke.

A tőzsde legújabb javaslata a hosszú távú befektetési számla bevezetéséről a Pénzügyminisztérium előtt van. A tőzsdeelnök közölte, hogy a javaslat részletein a szeptember eleji benyújtás óta tovább dolgoztak, megvitatására az önkormányzati választások után szeretnének visszatérni. A javaslat szerint a számlán lévő pénz 3 éves lekötés után mentesülne az árfolyamnyereség-adó megfizetése alól.