Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Pál Árpád az új tőzsde-vezérigazgató

2006.09.28. 12:25
Pál Árpád közgazdász, egyetemi adjunktus tölti be október 1-jétől a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatói posztját. Az új uniós tőkepiaci szabályrendszer, a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) jövő évi bevezetésével megnyílik a lehetőség arra, hogy a részvények a tőzsdén kívüli forgalomban is gazdát cseréljenek.

Pál Árpád közgazdász, egyetemi adjunktus tölti be október 1-jétől a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatói posztját - jelentette be Szalay-Berzeviczy Attila, a tőzsde elnöke.

Pál Árpád az elmúlt 15 évben pénzügyi területen, közelebbről a bankszektorban és befektetési területen is tevékenykedett. Dolgozott egyebek közt a Budapest Banknál, a Postabank privatizációjakor a bank vezérigazgatójának tanácsadója volt, később a Postabankot megvásárló Erste Banknál folytatta pályafutását. A Budapesti Corvinus Egyetemen 1993-tól tanít, 2005-től az intézmény adjunktusa.

Vevői oldal


Pál Árpád

A korábbi vezérigazgató, Horváth Zsolt augusztus elején mondott le posztjáról. Távozása után Mohai György vezérigazgató-helyettes megbízottként látta el a vezérigazgatói feladatokat. Mohai György vezérigazgató-helyettesként folytatja munkáját a BÉT-en.

Pál Árpád szerint a BÉT eredményes működését a jövőben a vevői oldal szélesítésével, illetve új termékekkel lehet biztosítani, továbbá meg kell ragadni minden lehetőséget az együttműködésre - például a Kelerrel. Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök a BÉT előtt álló feladatokról szólva egyebek közt az új uniós tőkepiaci szabályrendszer, a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) jövő évi bevezetését emelte ki, ami sok teendőt ró a tőzsdére. A MiFID értelmében az uniós tőkepiaci szolgáltatók külön engedély nélkül tevékenykedhetnek más tagállamokban és a helyi tőzsdének is bárki tagja lehet. Ezért a magyar piaci szereplők védelme érdekében a BÉT 5 millióról 30 millió forintra emelte a tőzsdei csatlakozás egyszeri díját.

Szabad lesz a részvényadásvétel

Új elem lesz a szabályozásban az is, hogy megszűnik az úgynevezett tőzsdekényszer, azaz a tőzsdei vállalatok részvényeivel a tőzsdén kívül is lehet majd kereskedni, ami forgalmat vonhat el. A forgalom növelése érdekében a BÉT még agresszívebb kíván lenni a tőzsdei cégek verbuválásában - mondta a BÉT elnöke.

A tőzsde legújabb javaslata a hosszú távú befektetési számla bevezetéséről a Pénzügyminisztérium előtt van. A tőzsdeelnök közölte, hogy a javaslat részletein a szeptember eleji benyújtás óta tovább dolgoztak, megvitatására az önkormányzati választások után szeretnének visszatérni. A javaslat szerint a számlán lévő pénz 3 éves lekötés után mentesülne az árfolyamnyereség-adó megfizetése alól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!