Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Többet nyertek a tőzsdén a magyar kicsik, mint a külföldi nagyok

2006.11.23. 07:13
Több árfolyamnyereséget értek el részvényüzleteiken az elmúlt időszakban a magyar háztartások, mint a BÉT-en üzletelő külföldi befektetők - derül ki az MNB által publikált adatokból.

Jó negyedévet tudhatnak maguk mögött a Budapesti Értéktőzsde kisbefektetői. Az MNB által közzétett adatok alapján a háztartások a harmadik negyedévben ugyan 13,8 milliárd forint értékben nettó eladók voltak a piacon, ám megmaradt portfóliójukban összesen 16,7 milliárd forintnyi nyereség képződött, így részvényállományuk nagysága szépen emelkedett. (Eközben a teljes tőzsdei kapitalizáció csak szerény mértékben, mintegy 0,7 százalékkal nőtt).

A magyar vállalatok a BUX oldalazását látva szintén a kiszállás mellett döntöttek, nettó több mint 30 milliárd forintnyi részvényt értékesítve. A pénzügyi vállalkozásoknak eközben jelentős árfolyamnyeresége keletkezett, ám a nem pénzügyi vállalkozások igen csúnya, közel 20 milliárd forintos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A magyar befektetők által értékesített részvényeket szinte kizárólag külföldi befektetők vásárolták meg, nettó 52 milliárd forint értékben.

A külföldiek kezében lévő papírok azonban alig drágultak, így összességében csökkent a nem rezidensek részesedése a teljes részvényállományból. Az állampapírpiacon az állomány piaci értéke több mint 200 milliárd forinttal, 10 ezer milliárd fölé emelkedett, elsősorban az új kibocsátásoknak köszönhetően. A külföldi befektetők az előző negyedévhez hasonlóan most is nettó eladók voltak, igaz, a 14 milliárdos csökkenés a közel 2700 milliárd forinthoz képest nem jelentős, ráadásul csupán a rövid lejáratú kincstárjegyállomány mérséklődött, az államkötvényekből a vételi oldalt erősítették.

A növekmény jelentős részét tehát a hazai befektetők adták össze, ebből a pénzügyi vállalatok és a háztartások nagyjából kétharmad-egyharmad arányban részesedtek. A legaktívabb vásárlóknak a biztosítók és a nyugdíjpénztárak bizonyultak, a birtokukban lévő állomány 79 milliárd forinttal, 2707 milliárdra nőtt, amivel szeptember végére a legjelentősebb állampapír-piaci szereplőkké váltak.

A szeptembertől bevezetett kamat- és árfolyamnyereség-adó feltehetően nagyban hozzájárult ahhoz, hogy negyedével, közel 500 milliárd forinttal nőtt a befektetési jegyek állománya. A változás mögött 432,2 milliárd forint értékű tranzakció áll, amit 28,3 milliárd forint pozitív átértékelődés kísért, így ezek együttes eredményeként 460,5 milliárd forinttal emelkedett a befektetési jegyek nettó eszközértéke. A legnagyobb növekedés a háztartások tulajdonában következett be: az állomány piaci értéken számítva 279 milliárd forinttal nőtt.