Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Hol lehet sokat keresni?

2007.02.05. 07:45
A kedvező gyorsjelentések miatt szárnyalnak a világ tőzsdéi, és az elemzők bíznak benne, hogy a jó hangulat egy ideig fenn is marad. Az előző héten újabb történelmi csúcsot döntött a Dow Jones, az amerikai börze legfontosabb mutatója 12 670 pont fölött is mozgott. Japánban is biztatók a kilátások: az elemzők szerint a 17 550-es szint környékén maradhat a Nikkei, miután a jelenlegi, tízhavi magasságba emelkedett. Jó hírek érkeznek Európából is, ám a BUX - a belpolitikai fejlemények miatt - ezúttal nem tudta meglovagolni az erősödést.

A kedvező vállalati gyorsjelentések visszahozhatják az optimizmust a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon: ezt a forgatókönyvet támasztják alá a legutóbbi napok történései is. Az előző héten újabb történelmi csúcsot döntött a Dow Jones: az amerikai tőzsde legfontosabb mutatója 12 670 pont fölött is mozgott. Napok óta folyamatosan erősödő részvényeikkel támogatja az indexet többek között a Boeing Co., illetve a HIV-vírus elleni gyógyszerek fejlesztéséről ismert Gilead, miután a várakozásokat meghaladó jövedelemnövekedésről tájékoztatták a befektetőiket. Továbbá jelentősen növelte papírjainak népszerűségét és árfolyamát - története legnagyobb profitját produkálva az elmúlt évben - az Exxon Mobil Corporation.

Az események hatását már pénteki záró árfolyamában is éreztette a forint, illetve az euró. A magyarországi idő szerint 14.30-kor közzétett makrogazdasági adatok nyomán azonnal erősödni kezdett az amerikai valuta, s 16.00 órára 197 forint fölé emelkedett a dollár árfolyama, az euróval szemben pedig közel 0,8 bázispontot sikerült javítania.

Rekordok Japánban és Európában

A világ második legnagyobb gazdaságában is biztatók a kilátások: japán elemzők szerint a 17 550-es szint környékén maradhat a szigetország legfontosabb tőzsdemutatója, miután a mostani, tavaly április óta nem tapasztalt magasságba emelkedett. A Nikkei 225 tízhavi csúcsra kerülését egyrészt a profit-előrejelzésüket meghaladó bevételt elérő cégek papírjainak, másrészt a háztartási keresletet megcélzó vállalatok - mint például az ingatlankezelő társaságok - részvényeinek felfutása segítette. A japán piacokon a befektetők figyelmének középpontjában a digitális kamerák növekvő keresletéből adódóan várakozáson felül profitáló Casio, illetve a részvényeire fizetendő osztalékát két és félszeresére növelő Dowa Holdings mellett a Sumitomo Realty - az egyik legnagyobb japán ingatlanfejlesztő társaság - áll.

Európában szintén dőltek a rekordok a múlt héten: az FTSE 0,5 százalékos erősödésével hatéves csúcsra került, és 0,4 százaléknyit izmosodott a DAX és a CAC 40 is.

Amerikai adatok

Péntek délután megjelentek a rendszerint komoly piacmozgató hatással járó amerikai makrogazdasági adatok: s bár ezek a várakozásoktól elmaradnak, nem feltétlenül semlegesítik majd a cégek jó teljesítményének a hatásait. A Bloomberg által közölt munkaerő-piaci jelentés januári statisztikája alapján a foglalkoztatottak száma jóval az előre jelzett 145 ezer fő alatt - ám a szakértők szerint a feltétlenül szükséges 100 ezer felett -, mindössze 111 ezerrel bővült. A munkanélküliek aránya három hónap alatt először növekedett, 4,5-ről 4,6 százalékra. A Michigani Egyetem által felülvizsgált januári fogyasztói bizalmi index a korábban becsült 98 pontról 96,9-re mérséklődött ugyan, azonban ez még így is 5,2 pontos növekedés a decemberi szinthez képest.

Az adatok napvilágra kerülését megelőzően irányadó kamatrátájának 5,25 százalékos szinten tartása mellett határozott a Fed. A jegybank lépését látszik alátámasztani a bizalmi mutató magas értéke, és a jelenlegi foglalkoztatási szint is elegendő lehet a Fed által prognosztizált mérsékeltebb gazdasági fejlődés fenntartásához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?