István, Vajk
17 °C
34 °C

Hol lehet sokat keresni?

2007.02.05. 07:45
A kedvező gyorsjelentések miatt szárnyalnak a világ tőzsdéi, és az elemzők bíznak benne, hogy a jó hangulat egy ideig fenn is marad. Az előző héten újabb történelmi csúcsot döntött a Dow Jones, az amerikai börze legfontosabb mutatója 12 670 pont fölött is mozgott. Japánban is biztatók a kilátások: az elemzők szerint a 17 550-es szint környékén maradhat a Nikkei, miután a jelenlegi, tízhavi magasságba emelkedett. Jó hírek érkeznek Európából is, ám a BUX - a belpolitikai fejlemények miatt - ezúttal nem tudta meglovagolni az erősödést.

A kedvező vállalati gyorsjelentések visszahozhatják az optimizmust a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon: ezt a forgatókönyvet támasztják alá a legutóbbi napok történései is. Az előző héten újabb történelmi csúcsot döntött a Dow Jones: az amerikai tőzsde legfontosabb mutatója 12 670 pont fölött is mozgott. Napok óta folyamatosan erősödő részvényeikkel támogatja az indexet többek között a Boeing Co., illetve a HIV-vírus elleni gyógyszerek fejlesztéséről ismert Gilead, miután a várakozásokat meghaladó jövedelemnövekedésről tájékoztatták a befektetőiket. Továbbá jelentősen növelte papírjainak népszerűségét és árfolyamát - története legnagyobb profitját produkálva az elmúlt évben - az Exxon Mobil Corporation.

Az események hatását már pénteki záró árfolyamában is éreztette a forint, illetve az euró. A magyarországi idő szerint 14.30-kor közzétett makrogazdasági adatok nyomán azonnal erősödni kezdett az amerikai valuta, s 16.00 órára 197 forint fölé emelkedett a dollár árfolyama, az euróval szemben pedig közel 0,8 bázispontot sikerült javítania.

Rekordok Japánban és Európában

A világ második legnagyobb gazdaságában is biztatók a kilátások: japán elemzők szerint a 17 550-es szint környékén maradhat a szigetország legfontosabb tőzsdemutatója, miután a mostani, tavaly április óta nem tapasztalt magasságba emelkedett. A Nikkei 225 tízhavi csúcsra kerülését egyrészt a profit-előrejelzésüket meghaladó bevételt elérő cégek papírjainak, másrészt a háztartási keresletet megcélzó vállalatok - mint például az ingatlankezelő társaságok - részvényeinek felfutása segítette. A japán piacokon a befektetők figyelmének középpontjában a digitális kamerák növekvő keresletéből adódóan várakozáson felül profitáló Casio, illetve a részvényeire fizetendő osztalékát két és félszeresére növelő Dowa Holdings mellett a Sumitomo Realty - az egyik legnagyobb japán ingatlanfejlesztő társaság - áll.

Európában szintén dőltek a rekordok a múlt héten: az FTSE 0,5 százalékos erősödésével hatéves csúcsra került, és 0,4 százaléknyit izmosodott a DAX és a CAC 40 is.

Amerikai adatok

Péntek délután megjelentek a rendszerint komoly piacmozgató hatással járó amerikai makrogazdasági adatok: s bár ezek a várakozásoktól elmaradnak, nem feltétlenül semlegesítik majd a cégek jó teljesítményének a hatásait. A Bloomberg által közölt munkaerő-piaci jelentés januári statisztikája alapján a foglalkoztatottak száma jóval az előre jelzett 145 ezer fő alatt - ám a szakértők szerint a feltétlenül szükséges 100 ezer felett -, mindössze 111 ezerrel bővült. A munkanélküliek aránya három hónap alatt először növekedett, 4,5-ről 4,6 százalékra. A Michigani Egyetem által felülvizsgált januári fogyasztói bizalmi index a korábban becsült 98 pontról 96,9-re mérséklődött ugyan, azonban ez még így is 5,2 pontos növekedés a decemberi szinthez képest.

Az adatok napvilágra kerülését megelőzően irányadó kamatrátájának 5,25 százalékos szinten tartása mellett határozott a Fed. A jegybank lépését látszik alátámasztani a bizalmi mutató magas értéke, és a jelenlegi foglalkoztatási szint is elegendő lehet a Fed által prognosztizált mérsékeltebb gazdasági fejlődés fenntartásához.